latinica  ћирилица
07/10/2021 |  14:00 ⇒ 19:45 | Аутор: РТРС

Додик: Једина политика за Српску је враћање на Устав БиХ (ВИДЕО)

Једина политика за Републику Српску, јесте враћање на Устав БиХ. Данас је ово у Београду, на скупу "Слобода и самосталност Републике Српске", поновио српски члан Предсједништва Милорад Додик. Најавио је да ће се до краја октобра, најкасније почетком новембра, у Народној скупштини ући у процес доношења одлука, које би Српску вратиле изворном Дејтону.
Додик у Београду - Фото: РТРС
Додик у БеоградуФото: РТРС

Од њеног настанка, Република Српска изложена је сталним притисцима да нестане. Константно долазе из Сарајева и дијела међународне заједнице. Након узимања бројних надлежности, сада покушавају да Српској одузму и њену територију. То је на примјеру шума, по ко зна који пут, показао Уставни суд БиХ. На покушаје урушавања и угрожавања њеног територијалног интегритета, Милорад Додик тражи враћање изворном Дејтону.

- Ми ћемо до краја овог мјесеца, најкасније у првој седмици сљедећег мјесеца, ући са обимним дневним редом који ће ићи за тим да се повуче сагласност са војске, индиректних пореза који по Уставу БиХ припадају Републици Српској, чак и границе, односно управљање границама на простору Републике Српске припада Српској, а не БиХ - рекао је Додик.

Да притиске и уцјене западних земаља и њихових представника треба зауставити и све у БиХ вратити на изворни Дејтон, као једини могући опстанак посрнуле БиХ, оцјењује Млађан Цицовић. Не одустане ли међународна заједница од наметања и мијешања, Српска, кажу учесници скупа, има пуно право да самостално тражи свој пут.

- Већи притисци и пријетње са Запада, даље урушавање дДејтонског споразума и његовог Анекса 4 - Устава БиХ и Дејтонске структуре БиХ, коју чине два ентитета и три констутивна народа, дају пуно право Републици Српској да самостално тражи свој пут до слободе, јер је за нас слобода друго име за Републику Српску - нагласио је Млађен Цицовић шеф Представништва Републике Српске у Београду.

Српска треба да јача свој ауторитет и легитимитет тиме што ће инсистирати на очувању интегралног Дејтона и предводити напоре за тајно остварење мирног и демократског суживота, без страног протектората, наводи дипломата Владислав Јовановић .

- Сада имамо један организовани, ја бих чак рекао фронтални притисак на Републику Српску да попусти, да изгуби повјерење у себе и чак су ангажовали и тако старомодна средстава као што је оживљавање вербалног деликта - истакао је Јовановић.

Професор Ненад Кецмановић позива на опрез и мудрост српског народа. Очекује нове америчке притиске на Српску што, каже, показују и њихове изборне реформе и пријетње санкцијама Габријела Ескобара.

- Наредних десетак мјесеци у Српској биће обиљежени скандалима, аферама, протестима, штрајковима за које, то се и не крије, постоји готов сценаријо под фирмом легитимне опозиције, слободе медија и легалног невладиног сектора и све ће бити фокусирано на једну личност - сматра Кецмановић.

Сљедећа опасност је и капитал, који у милијардама евра, штампаних у ЕУ без покриће, стиже на Балкан. Милорад Додик има сазнања да ЕУ путем својих компанија, жели да покупује све у Српској.

- То је оно што нас чека ако не будемо водили рачуна о себи, то је друга опасност која ће нас слистити и као нацију и као државу - рекао је Додик.

Као примјер, Додик наводи да најмање три компаније са Запада, траже да купе све јавне гараже у Бањалуци.

- Од јавних гаража, па даље, па ће онда кроз заједничку енергетску политику ЕУ доћи и нама рећи – не можете ви да управљате електричном енергијом - поручио је Додик.

Подсјећа да Српска има 35 одсто вишка електричне енергије коју извози, и да се сада појављује нагло повећање цијена, па киловат час умјесто 39 евра, кошта 312 евра. То је, каже, увод у почетак контроле тржишта, преко независног регулатора који њима одговара. За Српску је сада главни задатак да се бави собом и да сачува оно што има.