latinica  ћирилица
08/10/2021 |  18:09 ⇒ 20:13 | Аутор: РТРС

Руски онколози у Бањалуци; Предсједница Српске одликовала доктора Моисејенка (ВИДЕО)

Делегација руских љекара Онкоцентра из Санкт Петербурга у вишедневној је посјети Бањалуци и УКЦ-у.
Жељка Цвијановић са руским љекарима - Фото: РТРС
Жељка Цвијановић са руским љекаримаФото: РТРС

Своја искуства у дијагностиковању и лијечењу онколошких обољења пренијели су колегама из Српске.

Организован је и пријем за руске специјалисте код предсједнице Републике Српске Жељке Цвијановић.

Резултат вишегодишње сарадње УКЦ-а са Онкоцентром Санкт Петербург јесте усавршавање медицинског кадра и унапређење здравствених услуга. Потпомогнути знањем и искуством љекара из Русије, у УКЦ-у извршени су данас хируршки захвати.

А за допринос у унапређењу здравствених услуга, лијечењу пацијената и подршци у истраживању, предсједница Српске одликовала је доктора Владимира Моисејенка Орденом части са златним здрацима.

      View this post on Instagram

A post shared by Жељка Цвијановић (@zeljka.cvijanovic)

- Нас вежу блиске пријатељске пријатељске везе, а сарадња је базирана на размјени стручних сарадника, разматрању ситуације пацијената, проучавању нових технологија - каже Моисијенко.

Предсједница Српске истиче да је признање отишло у праве руке. 

- Сматрам да је ово признање отишло у праве руке и да показује на који начин треба да сарађујемо у наредном периоду. Много је напора уложено, обезбијеђено едукација, операција на заједничком плану што служи и за усавршавање медицинских радника - каже Цвијановић.

И љекари из Русије доста тога научили су од колега из УКЦ-а. Кажу, прихватиће праксу за превазилажење тешких услова рада током пандемије.

- За нас је занимљиво што је у Бањалуци уведено разматрање могућности преживљавања у условима ковид инфекције, јер је она направила проблем и за здравствене раднике, укључујући и онколошке центре. Ковид инфекција се не тиче само пацијената него и здравствених радника које морамо да штитимо од заражавања - додао је Моисејенко. 

Сарадња УКЦ-а са стручњацима из Русије датира од 2018. године. Искуства која несебично дијеле са љекарима из Српске, доприносе афирмацији и јачању угледа Републике.