latinica  ћирилица
10/10/2021 |  09:02 | Аутор: СРНА

Почињу јавне расправе о Нацрту закона о образовању одраслих

Министарство просвјете и културе Републике Српске организоваће у наредним данима јавне расправе о Нацрту закона о образовању одраслих у регионалним центрима у Републици Српској.
Министарство просвјете и културе - Фото: РТРС
Министарство просвјете и културеФото: РТРС

У Министарству појашњавају да се овим нацртом закона реализују стратешки циљеви у образовању одраслих усмјерени ка унапређењу система образовања одраслих и у функцији су усклађивања понуде и потражње на тржишту рада.

- Циљ новог закона је унапређење знања, вјештина и способности појединаца које воде до њиховог лакшег запослења и конкурентности, личном развоју појединца, као и подизању квалитета образовања одраслих и сарадње свих друштвених партнера на остварењу ових циљева - саопштено је из ресорног министарства.

Законом је прописано да се формалним образовањем одраслих могу бавити основне и средње школе уписане у мрежу основних и средњих школа Републике Српске, а које су регистроване за образовање одраслих и уписане у Регистар организатора образовања одраслих.

- Разлог за ову промјену у односу на претходни закон је већа доступност, јер имамо већи број организатора образовања и већи квалитет због тога што школе морају да испуњавају услове у складу са педагошким стандардима основног и средњег образовања - наведено је у саопштењу.

Претходним Законом није био уједначен квалитет организатора образовања одраслих када је ријеч о кадровским и просторним капацитетима.

Ради унапређења и побољшања квалитета образовања сви организатори образовање одраслих могу да обављају ову дјелатност уколико испуњавају услове у складу са Законом о средњем образовању и васпитању и Законом о образовању одраслих.

Јавне расправе биће одржане од сутра до 25. октобра у Приједору, Источном Новом Сарајеву, Требињу, Бањалуци, Зворнику, Бијељини и Добоју.

Примједбе, приједлози и сугестије достављају се Министарству просвјете и културе, које ће сачинити Извјештај о резултатима јавне расправе са изнесеним мишљењима и приједлозима и доставити их, уз приједлог закона о образовању одраслих, Народној скупштини Републике Српске.

Нацрту закона о образовању одраслих усвојен је на 18. редовној сједници Народне скупштине Републике Српске 30. септембра.