latinica  ћирилица
10/10/2021 |  11:30 ⇒ 16:12 | Аутор: СРНА

Делегације учесника Самита покрета несврстаних стигле у Београд (ВИДЕО)

У Београд стижу делегације учесника Самита Покрета несврстаних, који сутра почиње, а међу њима је и Абделхаким Гамал Абдел Насер, син првог египатског предсједника ии једног од оснивача тог покрета Гамала Насера.
Делегације Самита у Београду (Фото:Tanjug / SAVA RADOVANOVIC) -
Делегације Самита у Београду (Фото:Tanjug / SAVA RADOVANOVIC)

Абделхаким Гамал Абдел Насер поручио је да му је част бити у Београду.

- Велико је задовољство за мене што сам данас овдје. Југославија је мој други дом. Велика је част што ћу присуствовати самиту Покрета несврстаних на чијој првој конференцији је био мој отац прије 60 година - рекао је он Танјугу по доласку на аеродром "Никола Тесла".

Министар спољних послова Палестине Риалд Малки оцијенио је да је важно што се јубилеј Несврстаних обиљежава у Београду јер то може омогућити да многе земље обнове контакте.

Долазак на конференцију у Београд потврдило је 105 делегација, а око 45 њих предводиће министри спољних послова.

У Београд би вечерас требао да стигне и министарм спољних послова Русије Сергеј Лавров који ће учествовати на јубиларном састанку на високом нивоу Покрета несврстаних.

Лавров ће на скупу, како је најавила портпарол руског министарства Марија Захарова, пренијети поруку предсједника Руске Федерације Владимира Путина, у којој се истиче посебан значај који Москва даје активностима Покрета несврстаних који обједињава 120 земаља и промовише принципе равноправне међудржавне сарадње.

На највећем мултилатералном скупу у Европи ове године очекује се и учешће неколико предсједника и премијера.

Предсједник Србије Александар Вучић пожелио је добродошлицу гостима који стижу у Београд на скуп који се сутра и прекосутра одржава поводом 60. годишњице Покрета несврстаних.

Вучић је у снимку објављеном на инстаграм налогу поручио да је данас дан за понос Србије.

      View this post on Instagram

A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav)

- Прије 60 година несврстани су се окупили у Београду, данас је време за обнову идеја политичке независности и заједничког деловања слободарских земаља свијета. Срећан сам што се налазим на челу Србије која је могла и имала снаге да организује овако величанствен скуп - навео је Вучић.

Домаћини Самита, који ће у наредна два дана бити одржани на Сајму, су Србија и Азербејџан, а Београд своје госте дочекује, као и прије шест деценија, са заставама свих земаља учесница које се могу видјети дуж ауто-пута, али и у центру града.