latinica  ћирилица
10/10/2021 |  18:40 ⇒ 19:46 | Аутор: РТРС

Школу гљиварства прекриле прве пахуље (ФОТО)

Љепоту Пецке ријечима је веома тешко описати.
Гљиве - Фото: РТРС
ГљивеФото: РТРС

Идилично село надомак Мркоњић Града многи сматрају јединственим. Удобно ушушкана у скоро нестварне природне љепоте, Пецка је идиличан кутак Српске. Сада, у јесењим данима, ово мјесто краси посебан шарм, јер је берба гљива у чаробним шумама овог краја авантура је коју морате доживјети.

Школа гљиварства у организацији Визитор Центра Пецка годинама привлачи истинске љубитеље гљива. Дани у шуми, корпе пуне деликетаса - лекције су од великог значаја ако желите живјети у склади с природом, а онда се препустити дивној вечери уз камин и смијех.

Због тога Пецка живи у срцу туриста из свих крајева свијета који су је посјећивали и који јој се увијек радо враћају.
Због неповољних временских прилика, гљива ове године у Српској готово и да нема.

Гљиве

- Свједоци смо великих временских екстрема јер смо након неколико сушних мјесеци уз прве јесење кише, видјели и снијег. Гљиве којима се радујемо сваке јесени су ове године плодиле врло скромно, посебно оне које сакупљамо због гастрономског ужитка - истиче Боро Марић, организатор Школе гљиварства.

Међутим, организаторе то није спријечило да уприличе гљиварско едукативно дружење и ове године. Корпе су ипак биле довољно пуне за едукацију и припрему укусне хране коју у Визитор центру припремају са много љубави. Данас су их изненадиле прве овогодишње пахуље.

- Практично, од прошле јесни нисмо озбиљније сакупљали гљиве, али двије школе гљиварства су ипак одржане.
Учесници су били веома задовољни оним што су чули од Раде Гашића, али и топлом атмосфером и укусном храном коју смо припремили. Дуго смо причали о занимљивим темама из свијета природе и екологије, да смо се потпуно искључили из свакодневног живота и на тренутак били у истинском контакту са природом - истакао је Марић.

Гљиве

Не заборавите да је управо Пецка савршено мјесто за идиличан породични излет ове јесени. Све што вам је потребно су добра воља и топла гардероба, а све остало ће вас дочекати у овом бајковитом кутку Српске.

Пецка се налази на подручју општине Мркоњић Град. Удаљена је од Бањалуке 82 км, од Мркоњић Града 30 км, од Шипова 20 км, а од Јајца 40 километара.

Какве лекције и какав ужитак нам нуди Пецка, провјерила је и наша новинарка Верица Калаба, што можете провјерити у репортажи "Мала школа гљиварства".