latinica  ћирилица
11/10/2021 |  12:58 ⇒ 17:56 | Аутор: РТРС

Пољопривредни факултет у Бањалуци обиљежио 29 година успјешног рада (ВИДЕО)

Пољопривредни факултет Универзитета у Бањалуци обиљежио је 29 година постојања.
Додјела диплома - Фото: РТРС
Додјела дипломаФото: РТРС

Додијељене су дипломе студентима који су завршили први и други циклус студија.

Студент генерације Пољопривредног факултета је Михајло Воруна. Први циклус завршио је за највишим оцјенама, а са истим циљем уписао је и мастер студиј. Михајло је један од 100 студената промовисаних у звање инжењера пољопривреде на Дан факултета.

- Тренутно сам ангажован на Пољопривредном факултету, у Лабораторији за фитопатологију. Сматрам да нам Пољопривредни факултет пружа добу основу за научно-истраживачки рад, али такође и за рад на терену - каже он.

Сваке године Пољопривредни факултет промовише око 100 свршених студената. Мањи број новоуписаних велики је проблем свим факултетима, али на Пољопривредном факултету компензују учешћем у међународним пројектима.

Декан овог факултета Златан Ковачевић каже да овај факултет годишње заврши око 100 студената.

- Усмјерени смо на међународну сарадњу, као и да студентима обезбиједимо што више праксе, али и да реализујемо научноистраживачке пројекте, те смо једина чланица на Универзитету која је координатор два пројекта - истиче Ковачевић.

Ректор Универзитета у Бањалуци Радослав Гајанин наглашава да би Пољопривредни факултет могао бити примјер другим чланицама како се реализују међународни и регионални пројекти.

- Резултат тога су истраживања који наши професори публикују у међународно признатим научним часописима, што је омогућава да се наш универзитет позиционира на међународном плану - каже Гајанин.

Овој институцији помаже и Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде, које је обезбиједило концесију на 70 хектара пољоприведног земљишта у Лијевче пољу, да би суденти у оквиру Експериментално-едукативног центра, имали мјесто за практични дио наставе. Ту је и подршка свршеним студентима.

Министар Борис Пашалић поручује да је студент увијек у првом плану, те да ресорно министарство сваком дипломираном инжењеру пољопривреде који има имање на селу и жели да остане ту обезбјеђује 40.000 КМ за почетни посао.

- У комбинацији са посједом који имају и стеченим знањем на факултету, сматрамо да је тај новац добра стартна основа за успјешно бављење пољопривредом, јер нам је циљ да своје знање примјене на терену, што је главни услов за развој пољопривреде - каже Пашалић.

Пољопривредни факултет органузије наставу у три студијска програма - анимална производња, биљна производња и аграрна економија и рурални развој.