latinica  ћирилица
11/10/2021 |  18:53 ⇒ 18:56 | Аутор: СРНА

Вишеград: Изложба слика "Андрићева лица"

У Вишеграду је отворена изложба радова академске сликарке Весне Нешковић о теми "Андрићева лица", која је посвећена обиљежавању 129 година од рођења српског нобеловца Иве Андрића.
Вишеград: Изложба слика "Андрићева лица" - Фото: СРНА
Вишеград: Изложба слика "Андрићева лица"Фото: СРНА

Ауторка је рекла новинарима да су на изложби уприличеној у холу Културног центра "Иво Андрић" заступљене двије цјелине, световна и религиозна.

- Тематски је заступљен Андрић, а осим изложбе "Андрићева лица", приказане су још двије посвећене Симеону Мироточивом, те Рођењу Пресвете Богородице - нагласила је Нешковићева.

У оквиру програма припремљен је пригодан рецитал посвећен књижевнику Иви Андрићу, у којем су учествовали ученици, чланови рецитаторске секције Средњошколског центра "Иво Андрић".

Библиотекар Миљана Пецикоза истакла је да вишеградска библиотека редовно обиљежава све значајне датуме из живота и дјела јединог српског нобеловца.

- Овај пут одлучили смо да организујемо изложбу радова Весне Нешковић посвећену Иви Андрићу, а у програм су се укључили и вишеградски средњошколци који су говорили одломке из Андрићевог говора приликом уручења Нобелове награде, те из његовог дјела "Есеј о Гоји" - рекла је Пецикоза.

Иво Андрић, рођен је у Травнику 9. октобра 1892 године, а своје дјетињство од 1894. до 1903. године провео је код тетке и тетка Ивана и Ане Матковшик у Вишеграду. Нобелову награду за књиженост добио је 1961. године.

Народна библиотека, средња школа, културни центар и улица на лијевој обали Дрине носе његово име, у старој згради школе постављена је музејска поставка "Андрићеве спомен учионице", а више од 40 година организује се велика културна манифестација "Вишеградска стаза".

Уз Мост Мехмед-паше Соколовића, који је великог писца инспирисао за његов епохални роман "На Дрини ћуприја", 1986. године подигнут је његов бијели обелиск, рад академског сликара Љупка Антуновића.

Много година касније чувени режисер Емир Кустурица, на ушћу Рзава у Дрину, подигао је Андрићград, својеврсну реплику средњевјековних градова од камена, инспирисан дјелима и ликом књижевника и нобеловца Ива Андрића, са основном визијом како је Вишеград могао изгледати да га нису заобишли ренесанса и остали историјски периоди.

Андрићград је за кратко вријеме постао туристичка топ дестинација, култно културно и едукативно мјесто, у коме је увелико афирмисан "Андрићев институт".