latinica  ћирилица
11/10/2021 |  21:26 ⇒ 22:19 | Аутор: СРНА

Бројни успјеси ученика и наставника понос Гимназије "Јован Дучић"

Министар просвјете и културе Републике Српске Наталија Тривић рекла је вечерас у Требињу да Гимназија "Јован Дучић" у овом граду баштини веома дугу просвјетитељску традицију у коју су стали бројни успјеси генерација ученика и наставника, који су се својим залагањем истицали и обиљежили најсјајније странице историје ове образовне установе.
Свечана академија поводом 100 година требињске Гимназије - Фото: РТРС
Свечана академија поводом 100 година требињске ГимназијеФото: РТРС

Обраћајући се на свечаној академији поводом 100 година рада Гимназије "Јован Дучић", Тривићева је нагласила да су свима на понос и част генерације ученика које су изњедриле угледне грађане и стручњаке Републике Српске који својим радом доприносе добробити цијеле заједнице.

Тривићева је захвалила свим генерацијама професора на изузетној посвећености васпитању и образовању младих.

- Гимназије уписују свршени основци са највишим просјеком, жељни знања и опредијељени да наставе школовање на неком од факултета. Ученици гимназије знају зашто су уписали ову школу - навела је Тривићева.

Према њеним ријечима, њихови циљеви су јасно постављени још у овом узрасту и зато су гимназије расадници најистакнутијих стручњака у свим областима.

- Под њеним окриљем његује се и подстиче истинска заинтересованост и љубав према науци и у том смислу је улога и значај гимназије немјерљива. У наредном периоду очекује нас реформа гимназија и зато су нам драгоцјени сви приједлози како бисмо сачинили модел који ће бити по мјери наших гимназијалаца и у складу са потребама савременог друштва - рекла је Тривићева.

Тривићева је напоменула да је Министарство просвјете и културе опредијељено за стварање бољих услова у свим школама, као и побољшање положаја просвјетних радника у Републици Српској.

Она је нагласила да је образовање кључно за развој друштва, због чега је од посебног значаја унапређење образовног система Републике Српске.

Вијек постојања требињске гимназије обиљежен је свечаном академијом под називом "Првих 100 година".

Претходно је у Музеју Херцеговине данас отворена изложба радова ученика Гимназије "Јован Дучић" који су учествовали на конкурсу за најбоље ликовне и литерарне радове о теми "Вијек Гимназије у Требињу".

Свечаној академији присуствовали су, између осталих, министар саобраћаја и веза Републике Српске Недељко Ћорић, генерални директор Електропривреде Српске Лука Петровић, као и представнци јавног живота Требиња и Српске.