latinica  ћирилица
11/10/2021 |  22:19 ⇒ 22:26 | Аутор: СРНА

Свечаном академијом обиљежен вијек постојања требињске Гимназије

Свечаном академијом под називом "Првих сто година" у Културном центру у Требињу вечерас је обиљежен вијек постојања требињске Гимназије.
Свечана академија поводом 100 година требињске Гимназије - Фото: РТРС
Свечана академија поводом 100 година требињске ГимназијеФото: РТРС

Градоначелник Мирко Ћурић честитао је велики јубилеј, истакавши да Требиње и његова Гимназија 100 година корачају заједно, ослоњени једно на друго, захвални једно другом, отпорни на све ударе и изазове и поносни на пређени пут.

Ћурић је на свечаној академији рекао да је оснивање гимназије у Требињу далеке 1921. године, значило истовремено постављање темеља и за другу, до тада непознату димензију на овим просторима, "дохватање вертикале бржег друштвеног, економског и свеобухватног преображаја овог краја".

Градоначелник Требиња истакао је да се од прије двије године на новој локацији гради нова зграда Гимназије чији је градитељ привредник Родољуб Драшковић.

Он је изразио увјерење да ће изградња нове зграде гимназије означити почетак једног процеса трансформације и да ће Требиње бити примјер како и невелике локалне заједнице могу имати престижне образовне установе.

Ћурић је рекао да је увјерен да ће и садашње генерације ђака и професора знати да наставе ову златну нит дугу читав вијек и да ће и даље његовати све оно што је под гимназијским кровом започето и никад прекинуто.

- Садашњим ученицима и професорима желим много успјеха у учењу и раду, желим им и нових изазова на академском путу којим су кренули и да, као стручњаци најразличитијих профила, наставе да преносе славу Гимназије и снагу Требиња - рекао је Ћурић.

Директор Гимназије "Јован Дучић" у Требињу Мишо Пешић рекао је да је Гимназија у Требињу и цијелој источној Херцеговини у честој материјалној оскудици и веома промјенљивим историјским околностима била духовни покретач свима који су изабрали образовање као пут ка бољем животу.

Он је подсјетио да је требињска Нижа реална гимназија основана 1921. године и почела са радом у згради угашене Трговачке школе, а од тада је неколико пута мијењала адресе и називе, те да од 1991. године школа носи назив Гимназија "Јован Дучић".

- Богата архивска документација је драгоцјен, трајан и поуздан свједок минулог времена, она је ризница датума, догађаја и имена - рекао је Пешић.

Према његовим ријечима, директор Миленко Милинић и дугогодишњи директор и секретар Душан Ковачевић су након поновног отварања школе 1991. године дали немјерљив допринос њеном обнављању, прикупљању архивске грађе и развоју.

- Данас можемо слободно рећи да Гимназију красе школска етика и креативна атмосфера, а суштинска оданост феномену образовања професора Гимназије крунисана је ученичким успјесима у васпитно-образовном процесу, али и у ваннаставним активностима - истакао је, између осталог, Пешић.

О вијеку Гимназије вечерас је говорио један од њених ученика и професора Светозар Иванковић /92/ који је рекао да је срећан што је био ученик требињске Гимназије, истакавши да су имали изванредне професоре, чији су ђаци лако завршавали факултете.

На академији је прочитана честитка српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика, а обратила се и министар просвјете и културе Републике Српске Наталија Тривић.

Колажом под називом "Свјетлост Гимназије" представили су се професор Веселинка Кулаш и њене ученице: Хелена Брајић, Миа Мијановић и Романа Рогановић.

У културно-умјетничком дијелу програма учествовао је музички састав требињске Гимназије, хор "Колегијум музикум" из Београда под управом Драгане Јовановић, глумци Љиљана Благојевић, Ненад Маричић и Дарко Куртовић, оперска дива Јадранка Јовановић, првакиња Опере Народног позоришта и Драгољуб Бајић, првак Опере Народног позоришта Београд, уз клавирску пратњу Невене Живковић.

Свечаној академији поводом вијека постојања требињске Гимназије присуствовао је министар саобраћаја и веза Српске Недељко Ћорић, генерални директор предузећа "Електропривреда Српске" Лука Петровић, народни посланици и друге званице из јавног и политичког живота.