latinica  ћирилица
12/10/2021 |  18:14 ⇒ 20:03 | Аутор: РТРС

Болница Градишка кисеоника има још за два дана, поништен поступак набавке (ВИДЕО)

У Болници Градишка кисеоника има још само за два дана. Проблем набавке је настао јер једини понуђач на тендеру, фирма Месер, нема дозволу за дистрибуцију.

Несташица кисеоника пријети и осталим здравственим установама у Српској јер је Агенција за лијекове БиХ једино Месеру дала дозволу за дистрибуцију медицинског гаса. Ресорни министар са директорима болница тражи трајно рјешење.

Готово половина пацијената обољелих од ковида у болници Градишка захтијевају кисеоничку подршку. Љекари кажу да су им руке везане јер пацијентима, и то не само зараженим ковидом, кисеоник значи живот. Али, истичу, кисеоника нема довољно.

- На одјељењу Ковид 1 имамо четири пацијента који примају 30 литара кисеоника, то је заиста огроман проток који ја, у свом досадашњем радном вијеку, нисам имала прије пандемије - истиче начелница Ковид одјељења Болнице Градишка Бранка Милошевић.

Процедурални проблеми диктирају здравством у Градишци. Једини понуђач на тендеру – фирма Месер, болници није доставила потребну документацију и зато кисеоник није набављен. А чекање је у овој здравственој установи високи ризик због малих спремника у којима залихе трају само два дана. Зато је потребно континуирано снабдијевање кисеоником, па је расписан нови тендер.

- Фирма Месер није доставила документацију која је била потребна да их узмемо у разматрање, тако да смо из тих разлога морали да поништимо преговор, те поново је расписан тендер. Очекујемо у наредних пар дана да ћемо добити потребну документацију - нагласио је  директор Болнице Градишка Рајко Додик.

Управо о проблемима са набавком кисеоника данас су директори здравствених установа у Српској разговарали са ресорним министром Аленом Шеранићем. Траже јединствено рјешење и упозоравају да се допремање чистог, медицинског кисеоника у болнице не смије довести у питање, јер би тиме директно угрозили здравље и живот пацијената.

Министар Шеранић за почетак предлаже тромјесечно привремено рјешење по угледу на Србију.

- Резервна опција би омогућила да се снабдијевање кисеоником, који је одговарајућег квалитета и безбједности, сходно потврђеним лабораторијским налазима, обезбиједи за вријеме од три мјесеца, а како би у том периоду могле да се заврше административне процедуре везано за набавку и допремање медицинског кисеоника у здравствене установе у Републици Српској, уз осигурану контролу квалитета, ефикасности и безбједности од Агенције за лијекове и медицинска средства БиХ - саопштено је из Министарства здравља и социјалне заштите Републике Српске.

Овај приједлог Шеранић је ставио на сто и на недавно одржаној министарској конференцији у области здравства. Приједлог је априори одбио директор Агенције за лијекове БиХ, Александар Золак. Он не нуди нити тражи рјешење, изричит је Шеранић наводећи да Золак то потврђује и својим изјавама.

Федерални медији преносе како Золак има доказе да се на њега врши притисак да "озакони" коришћење техничког кисеоника у лијечењу пацијената у Српској. Међутим, његове доказ-изјаве, јасан је Шеранић, не доказују ниједну његову тврдњу.

А да утаба стазу дезинформација, Золаку помаже и страначки колега, радоначелник Бањалуке Драшко Станивуковић, који је јуче тврдио да се пацијенти у требињској болници лијече техничким кисеоником, оптужујући Републичку инспекцију да остаје слијепа пред извјештајем здравствене инспекције, која је, каже, то доказала.

Из Републичког инспектората и данас одговарају - Агенција за лијекове БиХ једина је овлашћена за надзор над тржиштем лијекова и појашњавају да су Законом дефинисане процедуре о повлачењу производа у случају утврђеног постојања ризика, што је посао Агенције, а не инспектората.

- Међутим, градоначелник Бањалуке је ипак изоставио да се јавно осврне на ове чињенице и позове директора Агенције да предузме активности из своје надлежности, остављајући тиме утисак да су његове изјаве субјективне и пристрасне - додају из Републичке управе за инспекцијске послове.

Потврда о дозвољеном прометовању кисеоника долази и из требињске болнице. Ускоро очекују и резултате узорковања које је извршено у петак.

- ЈЗУ болница Требиње од Републичке управе за инспекцијске послове има дозволу за прометовање кисеоника које смо и раније набављали. Чекамо резултате узорковања кисеоника које је обавила независна фирма из Републике Србије протекле седмице, конкретно у петак - изјавила је портпаролка Болнице Требиње Николина Мучибабић.

Акредитоване лабораторије извршиле су анализу квалитета кисеоника у већини здравствених установа у Српској, саопштавају из Министарства здравља. Добијени налази су доказали да је квалитет кисеоника који се користи у лијечењу пацијента бољи него што је прописано за лијек. Резултати анализа за остале установе, кажу, очекују се у што скорије вријеме.