latinica  ћирилица
12/10/2021 |  19:18 ⇒ 22:46 | Аутор: РТРС

Из Српске одговор - Џаферовић показао мржњу Сарајева (ВИДЕО)

Шефик Џаферовић, који без одлуке Предсједништва са Жељком Комшићем борави у Малмеу, критиковао је Милаорада Додика због учешћа на Самиту несврстаних у Београду. Чак се, каже, и земљама исламског свијета, пожалио на Додикове ставове. Одговорио му је Сташа Кошарац, устврдивши да Џаферовић користи политичке функције како би заташкао одговорност за ратне злочине.
Застава Републике Српске -
Застава Републике Српске

Више од 100 шефова држава окупљених у Покрету несврстаних с пажњом и разумијевањем пратило је излагање српског члана Предсједништва Милорада Додика. И нико није реаговао, али Шефик Џаферовић јесте. Забољело га је што Додик представља Републику Српску, а одриче му право да говори у име БиХ. Бијесан је јер су исламске земље, чланице Покрета имале прилику да чују сасвим друго виђење стања у БиХ, супротно ономе што су до сада слушали од бошњачких званичника.

- Милорад Додик није могао да представља Републику Српску, јер ентитет нити је субјект међународног права нити је позван на самит. Позив је упућен само држави. Такође, сам Додик не може да представља БиХ јер није предсједавајући Предсједништва и његова реторика излази из оквира Устава, закона и Стратегије спољне политике - изјавио је Џаферовић.

Додик му одговара да они који су га слушали јуче у његовом обраћању на Самиту нестврстаних, могли су чути да је ту дошао као српски члан Предсједништва из Републике Серпске и да говорим у то име.

Острашћене и на моменте увредљиве поруке Додику, Џаферовић упућује из Шведске гдје са Жељком Комшићем присуствује међународном форуму без сагласности Предсједништва, што је уобичејена пракса бошњачког двојца из Предсједништва.

Џаферовићеве ријечи су израз немоћи да спријече Милорада Додика да свијету каже да је БиХ немогућа држава, сматра аналитичар Драгомир Анђелковић.



- Ентитети имају право и на међународно представљање и вршење свих функција које им припадају. Сарајевска елита није схватила Дејтон као завршетак рата већ као основ за ново дјеловање против Српске. И све оно што нису постигли у рату они покушавају да реализују у миру уз помоћ међународне заједнице постепено отимајући овлаштења од Републике Српске - рекао је политички аналитичар из Београда Драгомир Анђелковић.

Милорад Додик представља близу 370.000 грађана Републике Српске који су му дали повјерење, каже министар Сташа Кошарац, коментаришући Џаферовиће бесмислене тврдње да Додик није имао право да представља Српску на Самиту несвртаних.

Врхунац безобразлука, аутизма и лицемјерја је отићи на Међународни форум у Малме без одлуке Предсједништва, а онда вербално напасти Додика, додао је Кошарац. Џаферовић је, ако ништа, доказао да Предсједништво и заједничка политика тог тијела не постоје.