latinica  ћирилица
14/10/2021 |  13:08 ⇒ 13:11 | Аутор: СРНА

Подстицаји за привредне субјекте који запошљавају 19.862 радника

Подстицајима за директна улагања за прерађивачку индустрију подржани су пројекти привредних субјеката који запошљавају укупно 19.862 радника, саопштено је из Министарства привреде и предузетништва Републике Српске.
Министарство привреде и предузетништва - Фото: РТРС
Министарство привреде и предузетништваФото: РТРС

У Министарству подсјећају да је Влада Републике Српске данас дала сагласност на приједлог ранг-листе за додјелу подстицаја за директна улагања у укупном износу од 7.000.000 КМ.

Подстицаји су намијењени за подршку реализацији инвестиционих пројеката које реализују привредни субјекти из области прерађивачке индустрије.

На јавни позив за додјелу подстицаја за директна улагања у овој години пријавило се 267 привредних субјеката, од чега је 207 испунило услове, подсјетили су из Министарства привреде и предузетништва.

Предмет додјеле подстицаја био је пројекат привредног субјекта који се односи на набавку савремених технологија и опреме која није старија од 12 година или развој и иновација.

Пројекат додјеле подстицаја за директна улагања реализује се у сарадњи са Свјетском банком и дијелом је суфинансиран од Свјетске банке.

Од укупног броја пријављених привредних субјеката, одбијени су захтјеви 60 привредних субјеката који ни послије затражене допуне нису доставили доказе о испуњености услова тражених јавним позивом.

Најчешћи разлози одбијања односе се на недовољан број радника, шифру дјелатности, неизмирене пореске обавезе, непотпуну документацију, непоштовање тражене методологије или рокова јавног позива.

Подстицајима за директна улагања подржани су пројекти привредних субјеката који запошљавају укупно 19.862 радника, што је за око 330 радника више у односу на број радника које су запошљавали 31. децембра прошле године, а који су у набавку и увођење савремене опреме и технологије инвестирали у вриједности од око 64 милиона КМ, навели су из Министарства.

Посматрано по секторима индустрије, највише инвестиција се реализује у сектору металске и електро индустрије, затим слиједи сектор дрвне, те индустрија производње папира.

Значајне инвестиције односе се на набавку нових производних линија, дигитализацију производних процеса, ЦНЦ машина, робота, ласера и слично.

У Министарству су нагласили да се у текстилној и обућарској индустрији, која је препознатљива као индустрија са ниском акумулацијом капитала, реализују значајне инвестиције у дигитализацију процеса производње, те у развој властитог производа.

Ранг-листа са износима средстава по појединачном привредном субјекту налази се на интернет страници Министарства.

У наредном периоду услиједиће доношење рјешења о додјели подстицаја и потписивање уговора са корисницима подстицаја, а привредни субјекти ће бити обавијештени о терминима и мјесту потписивања уговора.