latinica  ћирилица
14/10/2021 |  17:43 ⇒ 17:58 | Аутор: РТРС

Требиње: У болници медицински кисеоник исправан (ВИДЕО)

Резултати анализе кисеоника, узоркованог у требињској болници, показали су да је кисеоник медицнски исправан, потврдио је за РТРС директор болнице Недељко Ламбета.
Болница Требиње - Фото: РТРС
Болница ТребињеФото: РТРС

Прије резулатата анализе, опозициони одборници у Скупштини града Требиње и посланици у Народној скупштини, поднијели су кривичну пријаву Окружном тужилаштву, против садашњег и три претходна директора требињске Болнице. Разлог је, како наводе, употреба техничког, умјесто медицинског кисеоника у болници.

Директор Болнице Требиње Недељко Ламбета рекао нам је да ће о резултатима анализе јавност сутра упознати.

Подношење кривичне пријаве није желио да коментарише.

- Не бих да коментаришем, малоприје су сарадници јавили да је стигла анализа кисеоника, кисеоник је уреду, сутра ћемо изаћи са званичним саопштењем - рекао је Ламбета.

Прије званичног саопштења, оппозициони посланик у Народној скупштини Небојша Вукановић тврди да је прије више од мјесец, на употребу техничког умјесто медицинског кисеоника, упозорио Инспекторат Агенције за лијекове и медицинска средства БиХ. Очекивао је, каже, оставку менаџмента због кршења закона и процедура.

- Неспорно је, стоји овдје у налазу, у ком се јасно каже да у складу са утврђеним стањем, Болница Требиње, путем тендерске набавке медицинских и других гасова, користи технички кисеоник, чиме се угрожава здравље становништва - тврди Вукановић.

У опозицији тврде да и надлежне институције нису реаговале на налаз инспекције и нису предузеле потребне мјере. Не крију да је ово и политичко питање.

- Није само у питању политичка, него и људска и морална одговорност за то што су радили - навео је Саша Борјан, одборник ПДП-а у Скупштини града Требиње.

- Ми смо се данас окупили овдје, с обзиром да се нико не оглашава поводом ове крупне афере, везано за Тужилаштво и судство, овако не може више, јер у томе ланцу је и Болница Требиње - сматра посланик ПДП у НСРС Љубиша Крунић. 

Директор болнице Недељко Ламбета одбацује оптужбе. Каже да је тендер за набавку кисеоника, за који је било заинтересовано седам фирми, урађен у складу с важећим Законом о јавним набавкама Српске.