latinica  ћирилица
14/10/2021 |  18:39 ⇒ 19:59 | Аутор: РТРС

Ко је учествовао у преносу надлежности? (ВИДЕО)

Док свакодневно стижу упозорења да српски народ никада није био у тежој ситуацији, да се тражи укидање Републике Српске, умјесто јединства и свесрпског консензуса на политичкој сцени Српске могу се чути само оптужбе ко је учествовао у преносу надлежности.
Сарајево - Фото: РТРС
СарајевоФото: РТРС

Ни притисци међународне заједнице, Сарајева нису довели до слоге у Републици Српској, већ напротив, до разједињавања на унутрашњем терену.

Док представници власти траже начине како да заштите Српску и врате јој одузето, залажу се за програм "Самостална Српска у оквиру Дејтона" са намјером јачања њених институција, опозиција због приједлога СНСД-а негодује. У ПДП-у тврде да Милорад Додик својим дјеловањем, како кажу, призива озбиљне проблеме Републици Српској, да сачува политичку позицију.

У СДС-у сматрају апсурдним да се СНСД и Милорад Додик залажу за враћање онога што су, како тврде, они највећим дијелом пренијели на ниво БиХ посљедњих 15 година владавине, поручујући да је СДС створио изворни Дејтон у којем је и Устав Републике Српске.

- Овако велике ствари као што је будућност Републике Српске не смијемо препуситити групи авантуриста, а они то и јесу - рекао је Додик.

На твдрње Шаровића да је Устав Републике Српске писао СДС у институцијама, а сада им је проблем што измјене у институцијама иницира актуелна власт, предсједница Републике Жељка Цвијановић оштро је одговорила.

- Уколико сте га ви створили, као што кажете, а одлично знамо како је створен, утолико је већа срамота Ваша лично, а и СДС-а на чијем сте челу, што сте постали, па ни блага сјена, од оног што сте некад били - истакла је Цвијановић.

И док трају оптужбе на релацији опозиција - власт, добро упућени подсјећају ко је и када потписивао сагласности и тако директно учествовао у преносу надлежности Републике Српске на ниво БиХ. Савјетник српског члана Предсједништва, Милан Тегелтија наводи да су раније надлжности пренесене под неком врстом политичко - војног притиска, али да се у причи - ко је шта преносио - морају имати у виду чињенице.

- Кад је у питању ПДВ , а њега нису гласали посланици СНСД-а, за њега је гласало пет посланика у Представничком дому, ниједан од њих није био из Републике Српске. Кад је у питању закон о ВСТС-у, споразум о преносу надлежности је потписан 2014. године, тај споразум је потписао господин Микеревић који је био премијер у то вријеме испред ПДП-а. Такође, и сам господин Иванића који је говорио о преносу надлежности над Оружаним снагама и ОСОМ уопште сад то ја не морам да говорим - навео је Тегелтија.

О ономе што говори Тегелтија свједочи и видео запис са Академије СДА, на којем тадашњи члан Предсједништва Младен Иванић говори о реформама у БиХ.

- Највеће реформе које БиХ имала десиле су се уз Дејтонски споразум. Ја сам био учесник реформи, типа увођење ПДВ-а на нивоу БиХ, увођење царина на нивоу БиХ, увођење војске, обавјештајне службе на нивоу БиХ - рекао је Иванић.

Док на политичкој сцени Српске одавно није било напетије, поруке из региона забрињавају.

Предсједник Србије Александар Вучић упозорава да је Република Српска на удару великих сила Република Српска, и да ће њен нестанак прије прољећа тражити најмоћније земље свијета.

Озбиљност Вучићеве поруке о пријетњи која стиже са запада, опозција не схвата, већ тражи кривца.

- Од Вучића нисмо чули да ли је макар једним дијелом крива власт у Републици Српској. А могуће је да Република Српска дође у опасност, само треба да кажемо због чега и због кога - навео је Мирко Шаровић, предсједник СДС-а.

Оно што није јасно Шаровићу, појаснио је Додик, који Шаровића пита, да ли је требало Алексанадр Вучић да му каже да Републику Српску већ 20 година хоће да укину.

- То је Вучић спознао шта се дешава, а Мирко Шаровић који нема времена за Београд, боравећи у британској и америчкој  амбасади то не зна - навео је Додик.

Да враћање надлежности није политички хир, већ насушна потреба сматрају у Демос-у. Позивају све факторе у БиХ, па чак и међународне да своје дјеловање ускладе са изворним Дејтоном и да се залажу за враћање на позиције које су оба ентитета имала 1995. године.

- Ако тога не буде, Демос сматра да криза пријети да ескалира у још озбиљнију и одговорнију, а онда смо сви на губитку у БиХ - навео је Слободан Наградић, потпредсједник Политичко - економског савјета Демос-а.

Сматрају и да Републике Српска и БиХ не могу развити свој демократски капацитет, све док је у БиХ неуставно и антидејтонски намећу закони, одлуке и закључци, а да за то нема одговорности.

Упозоравају, на сцени је гушење Републике Српске, које се протеклих мјесеци могло видјети не само на поступцима Валентина Инцка, већ и преко одлука о пољопривредном земљишту, понашању и узурпацији Жељка Комшића, Бисере Турковић и Сифета Поџића.