latinica  ћирилица
15/10/2021 |  09:17 ⇒ 09:18 | Аутор: СРНА

Михајловић: Процјене да ће се из енергетске кризе изаћи на прољеће

Министар рударства и енергетике Србије Зорана Михајловић рекла је да су на енергетском форуму у Москви изнијете процјене да ће се из актуелне енергетске кризе изаћи вјероватно на пролеће идуће године.
Зорана Михајловић - Фото: ТАНЈУГ
Зорана МихајловићФото: ТАНЈУГ

- Сви већ размишљају о развоју који ће услиједити послије тога - рекла је Михајловићева, након завршетка форума "Руска недјеља енергетике 2021" којем су присуствовали највећи актери на свјетском енергетском тржишту. Она је додала да је за читав свијет, укључујући и Србију, енергетска безбједност питање број један, односно како имати довољно енергије, а да та енергија буде по одрживим цијенама.

Према њеним ријечима, на скупу су сви много више говорили о недостатку инвестиција у претходном периоду у енергетском сектору, него о утицају пандемије ковида 19 на енергетску кризу.

На панелу који је био посвећен угљу, каже Михајловићева, нико није рекао да треба зауставити борбу против климатских промјена или да треба оставити све термоелектране да раде без постављања одређених циљева и рокова.

- Напротив, причало се о томе да гас може бити транзиционо гориво, да водоник представља будућност кад је реч о енергетској стабилности, а делом и о нуклеарној енергији - навела је Михајловићева.

Она је истакла да "зелена агенда" представља револуцију у области енергетике и да све земље треба да размишљају о томе како ће изгледати њихове стратегије и планови за будућност.