latinica  ћирилица
15/10/2021 |  15:31 | Аутор: СРНА

Тужилаштва ће прегледати заједно све предмете ратних злочина

На састанку надлежних тужилаца Србије и БиХ у Београду договорено је да ће оба тужилаштва заједно прегледати све предмете у вези са ратним злочинима и размијенити неопходне информације како би оштећени били сигурни да ће предмети бити ријешени професионално, без обзира у којој земљи се поступак води.
Тужилаштво за ратне злочине Србије (фото: Србија Данас) -
Тужилаштво за ратне злочине Србије (фото: Србија Данас)

На састанку српског републичког јавног тужиоца Загорке Доловац и тужиоца за ратне злочине Снежане Станојковић са главним тужиоцем Тужилаштва БиХ Горданом Тадић разговарано је о унапређењу регионалне сарадње у свим предметима, а нарочито предметима ратних злочина.

У саопштењу из српског Тужилаштва за ратне злочине подсјећа се да је тужилац за ратне злочине Србије Снежана Станојковић упознала Тадићеву и делегацију БиХ да је ово тужилаштво подигло оптужницу против Едина Врања због ратног злочина против ратних заробљеника.

Тужилаштво за ратне злочине ће поднијети предлог Вишем суду у Београду Одјељењу за ратне злочине за уступање кривичног гоњења у овом предмету органима БиХ, а како се ради о притворском предмету, очекује се хитно поступање Вишег суда у Београду.

- Ово представља велики искорак у сарадњи у предметима ратних злочина између Тужилаштва БиХ и Тужилаштва Србије за ратне злочине - оцијенњено је у саопштењу.

Приједлог да се предмет "Врањ" уступи органима БиХ поднијет је на основу прописа којима се регулише регионална сарадња између Србије и БиХ, Закона о међународној правној помоћи у кривичним стварима и уговора између двије земље о правној помоћи у грађанским и кривичним стварима.

У саопштењу се напомиње да је овакав начин рада, као и регионалну сарадњу у борби против некажњивости ратних злочина подржао и главни тужилац Међународног механизма за кривичне судове Серж Брамерц у другој половини септембра на Регионалној конференцији у Београду.