latinica  ћирилица
15/10/2021 |  16:46 ⇒ 20:05 | Аутор: РТС

УН: Опасне једностране акције Приштине; Селаковић: Све више напада на Србе (ВИДЕО)

Опасне једностране акције Приштине могле су довести до сукоба и несагледивих посљедица. Овако је посљедња дешавања на Космету оцијенио шеф УНМИК-а Захир Танин, обраћајући се Савјету безбједности УН-а. Упозорио је да једностране акције, попут одлуке власти у Приштини о регистарским таблицама, доприносе расту тензија.
Сједница Савјета безбједности УН - Фото: Screenshot
Сједница Савјета безбједности УНФото: Screenshot

Министар спољних послова СрбијеНикола Селаковић поручио је да је Приштина једини извор нестабилности, и да је за шест мјесеци забиљежено 100 напада на Србе.

18.17 - Кина против укидања УНМИК-а

Кина упозорила да је једнострана акција приштинских власти довела до повећаних тензија и позвала на наставак дијалога.

- Кина сматра да Резолуција 1244 представља правну основу за проналажење рјешења. Сваки искорак из овог оквира представља корак уназад у том процесу - рекао је кинески дипломата Генг Шуанг.

18:16 - Русија: Приштина шири пропаганду

Руски амбасадор при УН Василиј Небензја оптужио је приштинске власти да шире пропаганду Приштине о напретку и мултиетничности, која се не слаже са реалношћу и оним што се током прошлог месеца дешавало.

- Ватрене ријечи неће промијенити чињенице. Забринути смо због развоја ситуације на сјеверу Космета - рекао је руски амбасадор при УН Небензја, који је рекао да је акција  специјалаца и оклопних возила резултирала људским жртвама.

18.14 - САД траже укидање УНМИК-а

САД охрабрују Београд и Приштину да наставе дијалог под окриљем ЕУ, наводећи да разговори представљају најбољи начин за превазилажењем проблема, рекао је амерички представник у Савјету безбједности УН.

- УНМИК је испунио задатак који му је првобитно дефинисан задатак и треба да почнемо дијалог који ће водити ка окончању ове мисије - рекао је амерички дипломата.

18.07 - Протест Мисије Србије

Мисија Србије при УН уложила је протест због обиљежја такозваног Косова на маскама предсједнице привремених приштинских институција Вјосе Османи и чланова делегације Приштине.

17.45 - Британија подржава напоре ЕУ

Велика Британија осуђује нападе на мањинске заједнице и вјерске објекте на Космету и позива на прекид насиља, рекла је представница Велике Британије.

Британија, такође, подржава напоре које ЕУ улаже у проналажење решења кроз дијалог Београда и Приштине.

17.32 - Француска: Европска будућност региона

Координаторка француске мисије при УН, Шера Гасри поздравила је мирно рјешење кризе која је претходних недјеља избила на сејверу Космета.

Гасри је истакла значај "европске будућности" региона.

17.09 - Османи: Вријеме за окончање мисије УН

Вјоса Османи, предсједница привремених органа, затражила је да се што прије оконча мисија Уједињених нација.

Османи је, такође, оптужила мисију УН да на погрешан начин тумачи догађаје са сјевера Космета.

16.51 - Селаковић: Приштина једини извор нестабилности

Министар спољних послова Србије Никола Селаковић упозорио је да је безбједносна ситуација у последње вријеме била обиљежена нападима на представнике српске заједнице на КиМ, као и да су власти у Приштини предузимале опасне једностране акције.

- Опасне провокације Приштине се дешавају сваког дана. Последњи упад специјалних јединица РОСУ је девети упад те врсте То се мора одмах прекинути  рекао је Селаковић, наводећи да је од посљедица акције "ватреним оружјем и хемикалијама убијена старија жена, а девет је рањено.

16.22 - УН: Опасне једностране акције

Шеф УНМИК-а Захир Танин је, представљајући извјештај генералног секретара УН Антонија Гутереса, рекао је да је недостатак политичке комуникације кључни разлог нових тензија.

Власти у Приштини су, без одговарајуће комуникације са осталим организацијама укључујући и КФОР, почеле да спроводи одлуку о регистарским таблицама, рекао је Танин, наводећи да су се на административној граници појавила блиндирана возила, као и да је употребљен сузавац како би се растјерали демонстранти.

Танин је, такође, захвалио шефовима НАТО и Европске комисије на личном доприносу у процесу смиривања тензија.

- Ја сам, такође, лично апеловао да смање тензије - рекао је Танин.

Ипак, недјељу дана касније, косовска полиција је поново распоредила специјалце на сјевер Космета и остаје питање да ли је НАТО обавјештен о акцији на ваљан начин.

- Уколико се велика већина људи из различитих заједница не осјећа као дио политичког процеса и уколико друштво не стане иза преговора, сви покушаји да се реијше проблеми ће бити недостижни - рекао је Танин,

Чињеница да овакав потез није био предмет дискусије у редовним комуникацијама, довели су до дводневних тензија, које су прекинуте уз посредовање ЕУ и подршку дипломата из САД.

--------------------------

Београд на сједници представља министар спољних послова Никола Селаковић који је пред полазак у Нујорк, изразио очекивање да ће посљедњи догађаји на сејверу покрајине бити адекватно и објективно представљени у Извјештају генералног секретара УН, будући да такви потези Приштине могу довести до тешких посљедица и дестабилизације.