latinica  ћирилица
15/10/2021 |  17:03 | Аутор: СРНА

Тривић: Фестивал "Кестенбург" прилика за сусрет младих умјетника

Министар просвјете и културе Републике Српске Наталија Тривић истакла је значај Међународног фестивала студентских позоришта "Кестенбург" јер је добра прилика за сусрет младих умјетника из региона и свијета.
Наталија Тривић са представницима међународног фестивала студентских позоришта "Кестенбург" - Фото: СРНА
Наталија Тривић са представницима међународног фестивала студентских позоришта "Кестенбург"Фото: СРНА

Тривићева, која је данас са директором овог фестивала Александром Пејаковићем разговарала о организацији предстојећег Фестивала, који ће бити одржан крајем новембра у Бањалуци, истакла је да је изузетно радује што ће публика имати прилику да ужива у још једном фестивалском издању "Кестенбурга", које ће окупити младе умјетнике из различитих дијелова свијета који ће се представити са најразличитијим темама.

- Овај фестивал је одлична прилика за наше студенте умјетности да се представе, али и сјајна прилика за сусрет са младим умјетницима из региона и свијета. Овакви сусрети увијек инспиришу и изњедре неку нову сарадњу и због тога сматрам веома важним одржавање овог фестивала - рекла је Тривићева. Она је додала да је охрабрујуће што су и други организатори успјешно реализовали позоришне фестивале широм Републике Српске упркос пандемији вируса корона, саопштено је из Министарства просвјете и културе.

Тривићева је навела да ће ресорно министарство у овој години суфинансирати укупно 192 културна пројекта у укупном износу од 670.000 КМ, од чега у области позоришне продукције 12 пројеката, а 11 пројеката у области позоришних манифестација. Пејаковић је рекао да ће се овогодишње издање фестивала одржати од 28. до 30. новембра на сцени Бањалучког студентског позоришта и Народног позоришта Републике Српске, као и да ће такмичарски програм окупити око 60 учесника, међу којима и студентски ансамбл из Јужне Кореје. Министарство просвјете и културе Републике Српске један је од покровитеља фестивала "Кестенбург"