latinica  ћирилица
15/10/2021 |  17:14 ⇒ 19:51 | Аутор: РТРС

Нема рата, ни сецесије; Враћање изворним дејтонским принципима (ВИДЕО)

Нико не призива рат и не тражи сецесију. То је јасно речено амбасадорима земаља Европске уније јуче у Источном Сарајеву.
Република Српска - Фото: РТРС
Република СрпскаФото: РТРС

Сви су показали разумјевање за ставове Републике Српске која жели да врати уставне надлежности, осим представника Европске уније, изјавио је предсједник Народне скупштине Недељко Чубруловић за нашу телевизије.

Најавио је да ће веома брзо бити заказана посебна сједница Скупштине, на којој ће бити одлучивано о повлачењу Српске из ранијих споразума, и датих сагласности.

"Ресетовање" БиХ на дејтонска подешавања је почело.

Више нико и ништа не може да заустави повлачење Републике Српске из споразума о формирању заједничке војске, ВСТС, УИО, ОБА.

Српска жели самостално да одлучује о надлежностима добијеним у Дејтону, ништа више, али ни мање од тога.

Зато и најава да ће у Народној скупштини ништавним бити проглашено више од 140 наметнутих и, под притиском високих представника, усвојених закона у ПС БиХ.

- И то не може да заустави ни Европска комисија, ни САД ни Енглези који су све ово закували. Република Српска је увјерена да има право на своју уставну позциију да то није ништа изван тога, наше акције нису разбијање територијалног интегритета - истакао је Милорад Додик, српски члан Предсједништва БиХ.

Концепт самостална Република Српска у оквиру дејтонске БиХ је повратак принципима на којима је у америчкој војној бази Рајт Петерсон прије 26 година договорена заједничка држава.

На силу пренесене надлежности нису поправиле стање у БиХ - напротив, истиче учесник мировних преговора професор Радомир Лукић.

- Ниједна од тих надлежности није трајно пренесена и онај ко је одлучио о преносу може да одлучи да те надлежности поврати себи. Устав БиХ изричито предвиђа да сваки ентитет има своје ОСружане снаге и да њима заповједа одговарајући члан Предсједништва - навео је Лукић.

Дакле, повлачење из споразума о формирању Оружаних снага, заправо значи поштовање Устава, а не рушење БиХ, мада је перцепција јавности у политичком Сарајеву да Српска креће путем сецесије.
 
- Нико овдје не призива рат, нико овдје не тражи сецесију нико не тражи оно што Дејтоном није дефинисано и то је јуче јасно речено. Што се тиче закона и када ће бити посебна сједница Народне скупштине то зависи од оних који то припремају, свакако очекујем да до краја мјесеца стигне приједлог и онда ће посебна сједница убрзо бити заказана - истакао је Недељко Чубриловић, предсједник Народне скупштине Српске.

Ма како међусобно посвађани, попут Бакира Изетбговића и Фахрудина Радончића, бошњачке политичаре краси заједништво када је у питању политика према Србима и Српској. Истовремено, српски политичари дубоко подјељени а геополитички тренутак тражи ултимативно јединство, каже Лукић.

Ипак, опозиција из Српске не намјерава да подржи актуелну власт у намјери да, кроз Народну скупштину, врати уставне надлежности. Кажу, то је авантура. Јесу за повратак на изворни Дејтон, али другим путем - кроз бх парламент и разговоре са партнерима из Федерације.

- Да, јесмо за то, али нисмо за увлачење Републике Српске у хаос и у опасност јер свакако са оваквом реториком и политиком коју воде први људи СНСД мислим да се Српска гура у ћорсокак и нову кризу - сматра Мирко Шаровић, предсједник СДС.

- Они сада све враћају на унутрашњу политичку борбу, покушавају да демонизују Додика да би профитирали, а не схватају да сијеку грану на којој сједе односно Републици Српској. Ја још увијек не могу да вјерујем да је њима у циљу да Српска нестане, али мислим да својим изјава и понашењем доприносе томе - навео је Стевица Деђански, политички аналитичар из Београда.

Док су српски званичници јуче објашњавали амбасадорима ЕУ да им је намјера да врате уставне надлежности а не сецесија, амбасадори ПИК-а гдје главну ријеч воде САД осудили су пријетње отцјепљењем.

Данас је америчка амбасада у Сарајеву организовала вјежбу безбједносних агенција из Федерације под називо, "Савезни штит".

Увјежбавали су заједно припадници федералног и МУП-а кантона Сарајево, Дирекције за координацију полицијских тијела , СИПЕ али не и МУП Републике Српске.