latinica  ћирилица
16/10/2021 |  08:09 ⇒ 15:26 | Аутор: СРНА

Закон о заштити ћирилице иде на Уставни суд Српске

Закон о заштити, очувању и употреби језика српског народа и ћириличног писма биће прослијеђен Уставном суду Републике Српске, након што на јучерашњој сједници Заједничке комисије Народне скупштине и Вијећа народа Српске није постигнута сагласност.
Уставни суд Републике Српске - Фото: РТРС
Уставни суд Републике СрпскеФото: РТРС

На заједничкој сједници овај закон разматран је након одлука о покретању поступка заштите виталног националног интереса бошњачког и хрватског народа.

Будући да на сједници није постигнута сагласност у погледу разматраног закона, предмет је прослијеђен Уставном суду Републике Српске – Вијећу за заштиту виталног интереса ради доношења коначне одлуке, саопштено је из Вијећа народа.

Заједничка комисија јуче је овај закон разматрала пошто 7. октобра Вијеће народа није постигло сагласност о одлукама клубови Бошњака и Хрвата за покретање механизама заштите виталног националног интереса на овај закон.

Клуб Бошњака у Вијећу народа Републике Српске одлучио је 23. септембра да покрене поступак заштите виталног националног интереса на овај закон јер је, како тврде, "супротан одредбама устава Републике Српске и БиХ".

Истог дана и Клуб Хрвата у Вијећу народа донио је исту одлуку, уз идентично образложење.

Народна скупштина усвојила је 15. септембра Закон о заштити, очувању и употреби језика српског народа и ћириличног писма чији је циљ заштита и очување српског језика и ћирилице као нематеријалног културног насљеђа.

Закон је у Српској усвојен на Дан српског јединства, слободе и националне заставе, а готово идентичан акт истог дана усвојила је и Скупшина Србије.