latinica  ћирилица
17/10/2021 |  17:25 ⇒ 19:52 | Аутор: РТРС

Источно Сарајево дочекало најдражег госта - српског патријарха (ФОТО/ВИДЕО)

Његова светост патријарх српски Порфирије у посјети је Источном Сарајеву гдје се састао са градоначелником Љубишом Ћосићем и начелницима шест градских општина.
Патријарх Порфирије у Источном Сарајеву - Фото: СРНА
Патријарх Порфирије у Источном СарајевуФото: СРНА

Патријарх српски је у Источно Сарајево дошао у пратњи митрополита дабробосанског Хризостома, а претходно је боравио у Сарајеву гдје је јутрос у Саборној цркви Рођења Пресвете Богородице служио свету архијерејску литургију.

Патријарх је са митрополитом, градоначелником Ћосићем и начелницима разговарао о завршетку изградње саборног храма на Палама и почетку изградње саборног храма у Источном Новом Сарајеву.

Фото: СРНА

Патријарх Порфирије је након састанка рекао да је радостан што је имао прилику за непосредан сусрет са људима који живе у Источном Сарајеву, Сарајеву и широм Републике Српске и БиХ, те констатовао да живот на овим просторима није нимало лаган.

Српски патријарх је подсјетио да је и он поријеклом из ових крајева и да је много пута изрекао какав је његов однос и доживљај према Републици Српској и људима који ту живе.

Ћосић је рекао да су данас дочекали најдражег госта - српског патријарха Порфирија, те истакао да је ово град страдалник у коме живи 65.000 људи, добре душе и добрих домаћина чија је жеља да у сваком сегменту иду напријед.

- Грађани Источног Сарајева данас су дочекали и дочекују најдражег госта - госта у коме виде вјеру, наду и коме се моле да се он за њих моли Богу и Христу, да учинимо да све недаће овога свијета прођу поред нас и да заједно, како српски, тако и сви остали народи, на овим просторима, у Републици Српској и БиХ живе заједно у миру, слози и разумијевању - истакао је Ћосић.

Он је замолио патријарха да се моли Богу за грађане Источног Сарајева и шири причу о ономе шта је овај град.

- Нашем патријарху Порфирију желимо здравље, срећу и да води овај наш српски брод и да нам у томе помаже да једни друге разумијемо, да живимо у миру, слози и да сви људи и народи око нас живе заједно и посматрају нас - нагласио је Ћосић.

Фото: СРНА

Митрополит Хризостом указао је на значај да се у Источном Сарајеву рађа и расте јер је то највеће богатство за град, српски народ и цијелу Републику Српску.

Патријарх борави у дводневној посјети Митрополији дабробосанској поводом 50 година монашке и 30 година епископске службе Његовог високопреосвештенства митрополита Хризостома.

РТРС/СРНА