latinica  ћирилица
17/10/2021 |  20:45 ⇒ 18/10/2021 | 06:58 | Аутор: РТРС

Додик: Ништа не смије замаглити борбу за изворне надлежности Републике Српске (ВИДЕО)

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик рекао је вечерас за РТРС да ништа не смије замаглити борбу за изворне надлежности Републике Српске, те да неће одустати од враћања права која су јој високи представници одузели.
Милорад Додик - Фото: РТРС
Милорад ДодикФото: РТРС

- Ми не узимамо од БиХ ништа што јој је Уставом дато, али оно што је високи представник неправно урадио то ћемо узети у своје руке и управљати тим - истакао је Додик у Дневнику плус.

Додик је подсјетио да су високи представници у БиХ наметнули 140 закона, чиме су мијењали уставни поредак, те да Република Српска неће одустати од враћања отетих надлежности.

- Разлози за то су закон који је наметнуо Валентин Инцко, Уставни суд БиХ, министар који откаже војну вјежбу са Србијом, министарка спољних послова Бисера Турковић која иде по свијету и представља искључиво своју политику и политику своје странку, затим Жељко Комшић који се лажно представља у Савјету безбједности УН, те Кристијан Шмит који се представља као високи представник а то није. У тим несређеностима, шта је важније од очувања дигнитета Републике Српске - рекао је он.

Додик је навео да су његови сарадници и круг људи око њега знали да је главни циљ био не дозволити промјене Устава БиХ, јер се знало да ће доћи вријеме враћања на уставне позиције.

Говорећи о изјави предсједника СДС-а Мирка Шаровића да су и они за враћање надлежности Републици Српској, али кроз парламент БиХ, Додик, који је и лидер СНСД-а, рекао је да ће СНСД подржати "све што Шаровић тамо предложи, као на примјер укидање Закона о војсци", али да "Шаровићу није јасно да то тамо не може успјети".

- Нас то не спречава да поступамо у складу са Уставвом, јер не може бити закон јачи од Устава који је најважнији правни акт - рекао је Додик.

Он је додао да СДС "нема везе са оном политичком странком која је повела народ", јер, како каже, садашњи капацитет и програмски профил уопште није исти.

- Нажалост, они су се опредијелили за неке потезе који иду за тим да се прилагоде оном што се од њих очекује, а очекује се да нападају СНСД и Милорада Додика - рекао је Додик и додао да "Шаровић води поданичку политику према странцима и политику додворавања Бошњацима".

Повезане вијести:

Додик: Гласаћу против свих одлука на сједници Предсједништва

Оправдане инвестиције у Јахорину