latinica  ћирилица
19/10/2021 |  08:04 ⇒ 12:13 | Аутор: СРНА

Продужен рок за реформу Жељезница Републике Српске

Пројекат реструктурисања Жељезница Републике Српске добро напредује и знатно је поправљена финансијска ситуација предузећа уз отплату више од 36 милиона евра дуга и заосталих обавеза, међутим, због одређених кашњења, Свјетска банка је продужила период трајања зајма до децембра 2022. године, рекао је нови шеф канцеларије Свјетске банке за БиХ и Црну Гору Кристофер Шелдон.
Жељезнице Републике Српске - Фото: РТРС
Жељезнице Републике СрпскеФото: РТРС

Шелдон је навео да је главни разлог кашњења сложеност пројекта, која се огледа у мултидимензионалном аспекту потребних промјена, и то на три нивоа - финансијско реструктурисање, организационо и реструктурисање радне снаге, те додао да на све три димензије треба радити истовремено и усклађено.

Он је за Глас Српске рекао да је Влада Српске почетком године урадила значајну ствар у вези са утврђивањем структуре "нових Жељезница", гдје ће се ЖРС састојати од три субјекта, и то један задужен за рад и одржавање инфраструктуре, други за превоз терета и трећи за превоз путника.

Та три субјекта ће, како каже Шелдон, бити у потпуности у власништву Холдинга ЖРС, чија је примарна улога праћење њиховог рада и координација развоја жељезничког сектора.

Говорећи о пројектима у БиХ за које Свјетска банка пружа подршку, Шелдон је оцијенио да су остварени импресивни резултати, али да би требало убрзати имплементацију пројеката, те навео да је од укупно обезбијеђеног финансирања до сада повучено 61 одсто средстава, што је релативно мало.

Он истиче да је Свјетска банка, између осталог, одобрила БиХ 36,2 милиона долара помоћи за спречавање, откривање и одговор на пандемију вируса корона, и до сада је у оквиру пројекта повучено 31,2 милиона долара.

- У 11 здравствених установа у Републици Српској изграђен је капацитет за акутно збрињавање случајева ковида 19. Опремљено је више од 190 болничких кревета, укључујући и респираторе за збрињавање пацијената, а пет лабораторија је опремљено за тестирање - каже он.

Он је навео да је у 15 установа у Федерацији БиХ изграђен капацитет за акутно збрињавање пацијената, као и да је опремљено 300 кревета са респираторима, док је седам лабораторија добило адекватан капацитет за тестирање.

- Осим тога, у Републици Српској је исплаћена социјална помоћ за 16.429 корисника из угрожених домаћинстава, а у ФБиХ за 23.826 - додао је он.

Према његовим ријечима, Министарство здравља и социјалне заштите Републике Српске планира набавку хардвера и софтвера за јачање здравственог информационог система у Институту за здравствену заштиту и болницама, као и у повећање капацитета здравствених установа за ЦТ, ултразвучне и друге радиолошке прегледе.

Он каже да ће се у ФБиХ друга фаза подршке пројекта фокусирати на набавку личне заштитне опреме за здравствене раднике и опреме за лијечење пацијената, укључујући мобилне РТГ апарате и сетове за инфузију.

Шелдон је истакао да Свјетска банка припрема нову стратегију са БиХ за период 2022-2026.

- За сада вам могу рећи да ће фокус нашег програма у идућим годинама бити рјешавање приоритета, који су већ идентификовани, укључујући унапређење људског капитала, и то кроз бољу здравствену заштиту и образовање, јачање ефикасности јавног сектора и смањење осјетљивости земље на климатске промјене и природне ризике - рекао је Шелдон.