latinica  ћирилица
19/10/2021 |  14:41 ⇒ 20/10/2021 | 07:15 | Аутор: РТРС

Приједлогом закона предвиђено оснивање агенције за лијекове Српске (ВИДЕО)

Приједлогом закона о лијековима и медицинским средствима Републике Српске предвиђено је оснивање агенције за лијекове и медицинска средства Ребуплике Српске. Прописани су дјелокруг, начин рада, те надлежност тог тијела, наводи се у образложењу овог законског рјешења.
Народна скупштина Републике Српске (Фото: banjaluka.rs.ba) -
Народна скупштина Републике Српске (Фото: banjaluka.rs.ba)

Законским одредбама је прописано да је оснивање агенције за лијекове и медицинска средства Републике Српске неопходно ради заштите и промоције здравља обезбјеђивањем квалитетних, безбједних и ефикасних лијекова и медицинских средстава за употребу у хуманој медицини и успостављања функционалног, координисаног и јединственог регулационог система лијекова и медицинских средстава.

- Прописано је успостављање и надзор јединственог тржишта лијекова и медицинских средстава, те њихове доступности за територију Републике Српске. Законским одредбама предвиђено је предлагање доношења и измјене законских прописа из области лијекова и медицинских средстава, те усаглашавање прописа са међународним стандардима - истиче се у образложењу законског рјешења.

Приједлогом се уређује се дефиниција лијекова и медицинских средстава за употребу у хуманој медицини, производња, испитивање и промет лијекова и медицинских средстава, те услови и мјере за обезбјеђивање квалитета.

Такође, уређују се и безбједности и ефикасности лијекова и медицинских средстава, надзор над лијековима, медицинским средствима и правним лицима која производе, испитују или обављају промет на велико лијекова и медицинских средстава, као и друга питања значајна за област лијекова и медицинских средстава.

Приједлог закона можете погледати ОВДЈЕ.

Повезане вијести:

У сриједу посебна сједница НСРС о испоруци кисеоника

Шеранић: Биће отклоњене препреке и коначно омогућена набавка кисеоника

Жунић: Коначно ће истина изаћи на видјело; Стручњаци ће говорити о кисеонику (ВИДЕО)