latinica  ћирилица
22/10/2021 |  08:52 ⇒ 12:15 | Аутор: СРНА

За оснивање агенције за лијекове неопходна измјена више закона

За оснивање агенције за лијекове и медицинска средства Републике Српске, осим недавно усвојеног Закона о лијековима и медицинским средствима, биће потребна измјена или допуна још неколико закона, потврђено је из Министарства здравља и социјалне заштите Српске.
Лијекови  (Фото:hellosehat.com) -
Лијекови (Фото:hellosehat.com)

Из Министарства наводе је да је доношењем новог закона, који је Народна скупштина усвојила у сриједу, 20. октобра, потребно измијенити и допунити Закон о републичкој управи и Закон о државним службеницима, пишу Независне новине.

Осим тога, неопходна је и измјена и допуна Закона о пореском систему и Закон о инспекцијама Републике Српске.

- Доношење поменутог закона подразумијева допуну Закона о републичкој управи на начин да се предвиди постојање и надлежност агенције за лијекове и медицинска средства Српске - наводе у Министарству.

У Министарству појашњавају да се агенција за лијекове и медицинска средства оснива ради обезбјеђивања система лијекова и медицинских средстава за употребу у хуманој медицини, за производњу, испитивање и промет лијекова и медицинских средстава, система надзора над лијековима и медицинским средствима и других питања значајних за ову област.

Из Министарства наглашавају и да је здравствена заштита дјелатност од општег интереса за Републику те, у складу са Уставом Српске, Република уређује и обезбјеђује здравство.