latinica  ћирилица
22/10/2021 |  11:39 ⇒ 20:05 | Аутор: РТРС

Бањалука: Округли сто "Јединство српског народа - основа опстанка" (ВИДЕО)

У Бањалуци је одржан округли сто "Јединство српског народа - основа опстанка", чији је циљ да се укаже на савремене изазове с којима се суочава српски народ, посебно у БиХ.
Округли сто "Јединство српског народа" - Фото: РТРС
Округли сто "Јединство српског народа"Фото: РТРС

Организатори скупа, представници Академије наука и умјетности Републике Српске Императорско-православно-палестинског друштва, наводе да ти изазови утичу на очување српске културе, језика, писма и укупних друштвено-политичких потреба и права на организовање, у складу са свим демократским принципима, који су обезбијеђени и другим народима.

Академик Витомир Поповић изјавио је да Република Српска на јасан и недвосмислен начин говори о томе да су се измјене Дејтонског мировног споразума показале као неефикасне, контрапродуктивне и да воде у распад БиХ, као дејстонске мировне творевине. Истакао је да распад БиХ није у интересу Републике Српске и српског народа.

Предсједник Императорског православног палестинског друштва у Републици Српској свештеник Миладин Митровић, нагласио је да је кроз историју јединство српског народа увијек било важно.

Светлана Анатолијевна Колобова, као представник руске академске заједнице, навела је да Руска Федерација има низ закона донесених у циљу очувања политичке стабилности, мира и стабилности у друштву и опстанка и очувања националних интереса.