latinica  ћирилица
23/10/2021 |  11:22 ⇒ 20:45 | Аутор: РТРС

Патријарх Порфирије: Долазак у Републику Српску велики благослов (ФОТО/ВИДЕО)

Велики број вјерника окупио се данас у приједорском насељу Чиркин поље у манастиру Милошевац како би дочекали његову Светост патријарха српског Порфирија и присуствовали првој литургији коју је служио патријарх Порфирије заједно са епископом бањалучким Јефремом, уз саслужење више свештеномонаха, свештеника и ђакона Српске православне цркве.
Патријарх Порфирије у Приједору - Фото: РТРС
Патријарх Порфирије у ПриједоруФото: РТРС

Свечаности, која је уприличена поводом завршетка грађевинских радова на манастиру и покривања манастирског конака, присуствовали су српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик, директор Секретаријата за вјере Драган Давидовић, представници града Приједора и Бањалуке.

На почетку литургије прочитано је писмо добродошлице патријарху у којем се наводи "Нека данашња прва молитва у храму буде благословени увод у нови почетак давно започете духовне мисије ове светиње".

Патријарх Порфирије (фото: РТРС)

У својој бесједи Његова светост, патријарх српски господин Порфирије, поручио је да је долазак у Републику Српску велики благослов.

- Радост је велика служити и молити се са онима који имају чисту душу, са онима који имају истинску и праву вјеру, а то јесте вјера ваша. И зато је за све нас, одакле год да долазимо, долазак у Републику Српску велики благослов и утјеха - поручио је патријарх Порфирије.

Патријарх Порфирије у Приједору (Фото: РТРС)

Истакао је да нема ништа љепше него служити у новим или обновљеним храмовима.

Патријарх је додао да је потврда, свједок и свједочанство да је то тачно и манастир Милошевац који се диже.

Патријарх Порфирије је подсјетио да су манастире Милошевац, Осовица и Ступље у Епархији бањалучкој прије 300 година порушиле Османлије и да је требало да дође време да се те светиње обнове и буду истински духовни украс читавог православног свијета, па и шире од православља.

- Ништа нас не може спријечити да служимо Богу и истини. Слутим да ће овај још недовршени храм ускоро бити завршен - додао је патријарх.

Његово преосвештенство владика бањалучки Јефрем захвалио је данас Његовој светости патријарху српском Порфирију на посјети манастиру Милошевац код Приједора који, како је рекао, васкрсава на чудесан начин.

Патријарх Порфирије и Милорад Додик (фото: РТРС)

На самом ободу Приједора, у плодној и питомој равници, званој Калуђерско поље, некада се налазио древни манастир Милошевац, који је, током аустријско-турског рата, послије 1690. године, у потпуности разрушен.

Патријарх Порфирије у Приједору (фото: РТРС)

Након 328 година од његовог рушења, обнова манастира започета је 2018. године, а епископ бањалучки Јефрем је новембра исте године освештао темеље храма.

Милорад Додик и Зора Видовић (Фото: РТРС)

Манастир Милошевац у Чиркин Пољу код Приједора посвећен је Покрову Пресвете Богородице.