latinica  ћирилица
24/10/2021 |  09:24 ⇒ 09:33 | Аутор: ТАНЈУГ

Тајланд извози милионе коришћених рукавица као нове

Током вишемјесчне истраге откривено је да су десетине милиона половних, претходно коришћених рукавица од синтетичке гуме са Тајланда стигле у САД као нове.
Превара на рукавицима у Тајвану (Фото: edition.cnn.com) -
Превара на рукавицима у Тајвану (Фото: edition.cnn.com)

Аферу је открио Си-Ен-Ен, а овај случај преузеле су надлежне службе у САД и на Тајланду с циљем да се спроведе темељна истрага.

Вреће за смеће препуне половних медицинских рукавица, велики број видно запрљаних и умрљаних крвљу, разбацане су у једном складишту на периферији Бангкока.

Тајландски званичници кажу да су радници, углавном избјеглице, радили пуном паром како би старе, коршћене рукавице поново изгледале као нове, када су тајландске здравствене власти извршиле препад у погон.

На Тајланду постоји још много таквих фирми које од почетка пандемије покушавају да зараде на огромној потражњу за медицинским рукавицама.

Према тврдњама надлежних, у јеку глобалне несташице на Тајланду пакују милионе коришћених рукавица које не задовољавају никакве стандарде и извозе их у САД, али и у друге земље широм свијета.

Стручњаци описују ову индустрију као "бизнис заснован на превари", а један од њих, Даглас Стајн изјавио је за Си-Ен-Ен да су нитрилне рукавице “тренутно најопаснија роба на планети“.