latinica  ћирилица
24/10/2021 |  10:26 ⇒ 12:32 | Аутор: РТРС

Швајцарски бијели овчар на семберски начин (ВИДЕО)

У Семберији дјелује одгајивачница швајцарских бијелих овчара. Ово су веома радознали, интелигентни, разиграни и вјерни пси. Ако пожелите да имате овог пса за чувара или љубимца, нећете се покајати, јер је веома стабилног темперамента и има одличне насљедне карактеристике радног пса. Посебно су добри према дјеци, а одлично су се показали и као терапијски пси.
Пси - Фото: РТРС
ПсиФото: РТРС

Гдје год да их видите швајцарски бијели овчари својим изгледом плијене пажњу због своје јаке конституције али и изразито сњежно-бијеле длаке. Лариса Петровић, власница ових паса, каже да су веома карактерни, весели, активни и пуни енергије, паметни, радо уче, а при томе су веома везани за свог власника, којем желе у сваком моменту да удовоље. Ови пси нису подложни болестима али када се крене у њихов узгој препорука је да се тестирају на одређене болести које се јављају у раси.

- У одгајивачници се налази седам швајцарских овчара, један мужјак и остало су женке. Најстарија женка Беа је већ пензионисана и има девет година. Они су сви у роду тако да већина наших женки када одлучимо се да женка има легло путујемо вани и тражимо мужјака који одговара. Иако су јако слични свако од њих је различит по свом карактеру,ј едни су несташни, стално имају потребу да се играју, јуре лоптицу, док друго воле неки свој мир, мажење, јако су весели, енергични. Они су добри и послушни пси, који неће правити несташлуке. Јако је битно добро васпитати пса, то су пси који воле љубав благ приступ и ауторитет, благе су нарави, воле да им се приђе и улије повјерење да би што боље одговорили на наше потребе - прича Лариса Петровић.

Женке једном годишње на свијет доносе младунце, а приликом одабира мужјака води се рачуна о његовом здрављу и да буде добар представник своје расе.

- Када се добије легло у првих пар седмица највећи посао одрађује мама. Она их храни, чисти, одгајивач је ту да помогне да их очисти, простирке док мајка одрађује сав остали дио посла. Јако је битно да се женка добро храни, да се поведе рачуна да добија квалитетну храну, витамине и суплементе да би могла да подржи своје легло и на што бољи начин подигне. Само дојење исцрпљује организам. Кад одскоче и престану да доје онда иде посебна брига о штенцима о њиховој исхрани која мора бити добра и избалансирана, да се прати њихов развој, да се не развијају ни преспоро ни пребрзо и да је то избалансирано. Око њих има доста посла кад су мали не само почистити него и хранити него игра и стална пажња - додала је Лариса.

Његовање ових паса није претјерано захтјевно. Длака се лако одржава свакодневним четкањем, мада се доста сезонски лињају, нарочито на прољеће. Уколико желите да имате овог пса морате му се посветити и проводити доста времена с њим у игри и учењу. Из Одгајивачнице Семберија швајцарски бијели овчари свој нови дом нашли су широм Америке и Канаде као и Европе. Просјечни животни вијек овог пса је између 12 и 14 година.