latinica  ћирилица
24/10/2021 |  11:56 | Аутор: Index.hr

Британски супермаркети на полице стављају поврће од картона

Супермакети у Великој Британији користе картонске слике воћа, поврћа и других намирница како би попунили празнине на полицама због проблема с снабдијевањем, пише Гуардиан.
Картонске кутије шпарога у маркетма у Енглеској - Фото: Тwitter
Картонске кутије шпарога у маркетма у ЕнглескојФото: Тwitter

Теско је почео користити слике шпарога, мркве, наранџе и грожђа, што је изазвало исмијавање на друштвеним мрежама.

- Мммм, укусне фотографије шпарога - написао је један корисник Твитера.

Други се ругао превеликим сликама.

- Свиђа ми се што шпароге нарасту до ове величине у Великој Британији. То је до наше климе, сигуран сам - пише.

Купци су уочили лажне мркве у Факенхаму, картонске шпароге у Лондону, слике наранчи и грожђа у Милтон Кинсу и 2Д боце с текућином за прање у Кембриџу.

Све се то догађа због недостатка радника, што доводи до ниске доступности неких артикала у супермаркетима.

Барјан Робертс, аналитичар малопродаје рекао је да је тек у посљедњих годину дана почео примјећивати ​​картонске изрезе свјежих производа, али је рекао да су сличне тактике већ неко вријеме у примјени.

- То је постало сасвим уобичајено. Није то само због несташице, већ зато што су многе веће трговине сада једноставно превелике - каже.

Попуњавање простора

Рекао је да се ради о тек једној у низу тактика које се користе за попуњавање простора.

Теско тврди да кориштење слика воћа и поврћа није повезано с недавним проблемима у ланцу снабдијевања.

Супермаркети и произвођачи смањили су асортиман различитих врста тјестенине, кафе или чајева које продају како би олакшали проток робе.

Неки гломазни и не баш исплативи артикли, попут флашираних газираних пића и воде, такође су гурнути према доље на листи приоритета испоруке због недостатка возача, што значи да би на полицама могло бити већих празнина него иначе.

Пораст интернетске куповине у међувремену је довео до тога да многи супермаркети више нису складиштили непрехрамбене артикле попут телевизора, ЦД-а или кухала за воду, што су некад чинили, остављајући празан простор који многи нису успјели напунити алтернативним производима.

Картонски изрези скупих предмета као што су детерџенти, протеински прашци и алкохолна пића попут џина такође се понекад користе за спречавање крађе у продавницама. Слике артикала стављају се на полице како би се означила доступност, а купци добију стварни производ на благајни.