latinica  ћирилица
24/10/2021 |  13:39 ⇒ 19:38 | Аутор: РТРС

Руски студенти у Бањалуци и Српској као код куће (ВИДЕО)

Toком ове седмице гости Универзитета у Бањалуци били су студенти и професори Универзитета "Николај Александрович Доброљубов" из Нижњег Новгорода. Ова посјета наставак је сарадње Бањалучког универзитета са универзитетима у Нижњем Новгороду али и цијелој Русији. Сарадња се одвија у виду узајамних студијских посјета, размјене студената и наставног особља као и покретање заједничких научноистраживачких те културних пројеката.
Младе Рускиње - Фото: РТРС
Младе РускињеФото: РТРС

Бањалука увијек дочекује госте широм отворених руку, тако је било и овог пута када су домаћини из Центра за руске студије Филолошког факултета у Бањалуци угостили колеге из Русије и за њих припремили низ активности, а све у циљу бољег упознавања са нашим обичајима, историјом и навикама. Чини се да је Српска дом свима који долазе овдје чистог срца.

- Када погледамо каква је ситуација у свијету и какав је однос западних партнера према Русији, ми смо се ево сада нашли у Европи, нашли смо се у једној земљи и граду гдје се заиста осјећамо као код куће - каже Ксенија Јуферова, студентиња из Русије.

Да су љубав и отворен ум најбољи начин да се споразумијете са људима, доказ су и ови млади људи. Из Нижњег Новгорода кренули су пут Бањалуке потпуно несвјесни каква добродошлица ће услиједити. Иако је повод доласка упознавање наших студената са руском културом те савладавање језичких вјештина, гости су имали прилику да се упознају и са нашом богатом гастрономском понудом.

- Захвални смо студентима факултета у Бањалуци због тога што су припремили толико богат програм за нас. Сваки дан нас воде у шетњу, сваки дан откривамо град са неке нове и са снеке друге стране, заиста смо примијетили да нас људи гледају са добротом и да су пријатни према нама, сви желе да разговарају, да причају, да нас нешто питају. Што се тиче тиче хране, имали смо прилику да пробамо, гдје год да дођемо свуда пробавамо неку нову храну и заиста се осјећамо као да смо дошли на село код баке, толико је све пријатно и лијепо овдје - прича Дарина Симјенова, студенткиња из Русије.

Kaда помислимо на Русију, чујемо руски језик или помислимо на духовност, готово је немогуће да не осјетимо да су везе између нас нераскидиве. Овакве посјете савршена су прилика да разбијемо предрасуде, коју су због лоше медијске кампање за сада свеприсутне.

- Прије него што смо дошли имали смо неке велике страхове, нисмо били добро упознати гдје идемо и шта нас тамо очекује, имали смо много предрасуда и митова, али чим смо изашли из авиона и видјели предјеле, архитектуру и људе схватили смо да смо погријешили. То је разбило све наше митове о Републици Српској и Бањалуци. Видјели смо да овдје заиста постоје људи који нас воле и оно што је нама веома важно, схватили смо да овдје људи уче о нашој култури, нашој историји, уче нашу књижевност и видјели смо да су многи од важних историјских здања заправо пројектовали наши архитекти, на шта смо јако поносни. Одлазимо одавде веома захвални и са једном лијепом причом о Бањалуци - Дарија Горбачова, студенткиња из Русије

Добри људи, природа која оставља без даха и укусна храна права су разгледница Бањалуке. У нади да ће лијепа слика коју носе из наше земље стићи у срцу нам драгу Русију. Одушљевљење ових младих људи мелем је за душу. Очарани љепотама наше земље и добротом нашег домаћима, не сумњамо да ће се најљепше приче из Српске често препричавати.