latinica  ћирилица
25/10/2021 |  07:54 ⇒ 08:51 | Аутор: РТРС

"Пораз демократије да нам и послије 30 година пријете санкцијама" (ВИДЕО)

Пораз демократије је да се и послије 30 година пријети санкцијама политичким представницима Републике Српске, поручио је Милан Петковић, потпредсједник Народне скупштине Републике Српске, гостујући у нашем Јутарњем програму.
Слободан Бијелић и Милан Петковић - Фото: РТРС
Слободан Бијелић и Милан ПетковићФото: РТРС

Народна скупштина Републике Српске је највише представничко тијело, носилац уставотворне и законодавне власти у Републици Српској. Основана је 24. октобра 1991. године као Скупштина српског народа у Босни и Херцеговини и прославља свој 30. рођендан.

- Имао сам тада седам година, и памтим добро све шта се дешавало. За три деценије мало тога се промјенило, високи представник смијењивао је предсједника Српске, народне посланике, а сада смо дошли у ситуацију да поново имамо ту врсту мача над главом - истакао је Петковић.

У октобру 1991. године 83 српска посланика напустила парламент СРБиХ и формирала Скупштину српског народа у БиХ која је касније преименована у Народну скупштине Републике Српске.

Један од посланика првог сазива Народне скупштине Републике Српске био је и Слободан Бијелић.

- Данашњи парламентарци морају пронаћи начин да буду јединствени, јер само тако можемо одговорити на притиске извана да сачувамо своју слободу. И у рату су нам везали једну руку из леђа, а тако раде и у миру. Овдје су ствари једнаке као што су биле и прије 6. априла 1992. године - нагласио је Бијелић.