latinica  ћирилица
25/10/2021 |  14:51 ⇒ 14:54 | Аутор: СРНА

Поздрављена иницијатива о формирању Савјета за креативне индустрије

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић одржала је данас у Бањалуци састанак са представницима културних институција, удружења и умјетника различитих профила на којем је поздрављена њена иницијатива о формирању Савјета за креативне индустрије Републике Српске, који ће дјеловати при кабинету предсједника Републике.
Предсједница Српске са представницима културних институција, удружења и умјетника различитих профила -
Предсједница Српске са представницима културних институција, удружења и умјетника различитих профила

Задатак будућег Савјета јесте да мапира, односно предлаже мјере, активности и иницијативе креативних индустрија у Републици Српској како би се направио преглед заснован на чињеницама о томе како те индустрије доприносе друштвеном и економском развоју и повећавају међународну препознатљивост Републике Српске, саопштено је из кабинета предсједнице Републике Српске.

Цвијановићева је навела да подржава сваку активност која може да допринесе развоју друштва у цјелини, те да се кроз креативне индустрије Република Српска прилагођава савременим токовима и новим индустријама.

Она је истакла да су неопходне измјене постојећих законских регулатива, као и пореске олакшице, како би многи талентовани млади људи били конкурентнији и могли економски да се ставе у функцију развоја друштва.

- Формирање Савјета један је од видова институционалне подршке, које ће окупити креативне и талентоване људе који представљају огромну покретачку снагу Републике Српске - рекла је Цвијановић и додала да у тој области постоји огроман потенцијал.