latinica  ћирилица
26/10/2021 |  15:29 ⇒ 15:33 | Аутор: СРНА

ЕУ није постигла консензус о заједничком одговору на раст цијена енергената

Чланице ЕУ нису усагласиле заједнички одговор на велики раст цијена енергената на ванредном министарском састанку, а неке земље су затражиле ревизију регулатива, чему су се друге чврсто успротивиле.

Цијене гаса у Европи достигле су рекордно висок ниво ове јесени, па је већина чланица ЕУ реаговала ванредним мјерама попут ограничавања цијена и давања субвенција да би помогле потрошачима.

Државе покушавају да се усагласе о дугорочном плану против нестабилности цијена горива, а Шпанија, Француска, Чешка и Грчка сматрају да је за то потребна шира реформа тржишта енергената у ЕУ.

- Није усаглашена позиција о томе да ли треба усвајати интервенционистичке мјере или не на нивоу ЕУ и примијенити их у свим чланицама - изјавио је послије састанка словеначки министар инфраструктуре Јернеј Вртовец, чија земља предсједава Унији.

Шпанија се на састанку заузела за заједничку куповину гаса и предложила да чланице појединачно добију право да се изузму из садашњег система одређивања цијена електричне енергије на нивоу блока.

Томе су се успротивиле друге државе које не желе да се врши шира ревизија правила пошто сматрају да је ово краткорочна криза цијене енергената и електричне енергије.

Међу девет држава са таквим ставом је и Њемачка, највећа европска економска сила и највеће тржиште за електричну енергију.