latinica  ћирилица
26/10/2021 |  18:45 | Аутор: СРНА

Линта: Циљ забране јавне употребе ћирилице је протјеривање преосталих Срба

Предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта оцијенио је да је одлука Градског вијећа Вуковара да не дозволи Србима јавну употребу ћирилице наставак вишегодишње отворене проусташке политике чиме се подстичу тензије с циљем протјеривња преосталих Срба из тог града.
Миодраг Линта - Фото: ТАНЈУГ
Миодраг ЛинтаФото: ТАНЈУГ

Линта је навео да је ову србомрзачку одлуку Градско вијеће Вуковара донијело на приједлог једног од вођа проусташких снага Ивана Пенаве који обавља функцију градоначелника Вуковара, а недавно је постао и предсједник проусташке странке Домовински покрет.

- Пенава и проусташке снаге шире мржњу и подјеле и подстичу тензије с циљем протјеривања преосталих Срба из Вуковара - сматра Линта.

Он је нагласио да је стога важно стално понављати истину да је главни кривац за рат у Вуковару проусташки режим Фрање Туђмана, као и да још нико није кажњен за убиство најмање 120 српских цивила прије ратних сукоба, саопштено је из Савеза Срба из региона.

Линта је подсјетио да су одборници ХДЗ-а 2009. године донијели тактичку одлуку о увођењу двојезичности на подручју Вуковара само зато јер је Хрватска тада водила преговоре о чланству у ЕУ, а да је ХДЗ показао своје право лице чим је Хрватска 2013. године примљена у ЕУ организујући протесте током којих су скидане и разбијане двојезичне ћирилично-латиничне табле са зграда државних и локалних институција у Вуковару, као и на крајишком подручју.

- Коначно, одборници ХДЗ-а су новембра 2013. године донијели анитевропску, неуставну и незакониту одлуку да протјерају српски језик и ћирилицу из Вуковара, односно одлучено је да једни званични језик буде хрватски, а једино званично писмо – латиница. Стање суспензије хрватског устава и закона, као и европских вриједности, у Вуковару траје пуних осам година - закључио је Линта.