latinica  ћирилица
27/10/2021 |  16:23 ⇒ 18:18 | Аутор: ТАНЈУГ

Ратни магазини српских војника на изложби у Словенији (ФОТО)

У Љубљани ће од 3. до 12. новембра бити постављена изложба "Рукописни листови у Великом рату", која ће грађанима Словеније представити магазине које су српски војници писали руком током Првог свјетског рата.
Плакати за изложбу "Рукописни листови у Великом рату" у Љубљани (Фото: MFA Serbia Twitter) -
Плакати за изложбу "Рукописни листови у Великом рату" у Љубљани (Фото: MFA Serbia Twitter)

Изложбу у главном граду Словеније најављују плакати написани ћирилицом, који су заправо насловне стране листа Антена, писане руком српских војника на Солунском фронту.

Први савјетник Амбасаде Србије у Словенији Александар Гаталица каже да је циљ да се грађанима Љубљане скрене пажња на српску традицију и културу.

Изложбу, која ће бити постављена 3. новембра у Парохијском дому у Љубљани, организују Културно друштво Михаило Пупин, Српска православна црквена општина и Амбасада Србије у Словенији.

Посјетиоци ће имати прилике да виде неке од десет магазина који су излазили у једноцифреним тиражима, а писали су их српски војници и школарци у ратним годинама почетком 20. вијека.

- Часописи су писани руком на ћирилици и сваки је имао нацртано заглавље. Неки од њих су изашли тек у једном примјерку и читали су се од руке до руке - наводи Гаталица за Тањуг.

Сви ти часописи, додао је он, чувају се у Народној библиотеци Србије, дигитализовани су и захваљујући овој јединственој прилици биће доступни заинтересованим грађанима Љубљане.

Гаталица је објаснио да у Словенији постоји закон по коме ништа јавно не може да се оглашава ако није на матерњем језику, али су плакати на ћирилици добили све потребне дозволе.

- Идеја је да грађанима Љубљане скренемо пажњу на нашу традицију, културу и нешто што су можда заборавили. Ово је један вид културне дипломатије - рекао је Гаталица.