latinica  ћирилица
28/10/2021 |  12:37 ⇒ 12:58 | Аутор: РТРС

Тегелтија: Опозиција јучерашњим поступањем пристала да Бошњаци одлучују о БиХ

Милан Тегелтија, савјетник српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика, у свом ауторском тексту за portal banjaluka.net коментарисао је јучерашњу посебну сједницу Народне скупштине Српске, неучествовање у гласању опозиције, те њихово онемогућавање заштите виталног националног интереса Српске.
Милан Тегелтија (Фото: banjaluka.net) -
Милан Тегелтија (Фото: banjaluka.net)

Текст преносимо у цјелости:

До јуче у односу на политичаре у Републици Српкој на којој год да су страни нисам употребио ову тешку ријеч у јавном дискурсу, а није да није било много индикатора и разлога.

Нисам је употребио у увјерењу да ће без обзира на све, када дођу на ред теме прегласавања српских представника на нивоу БиХ, а посебно у Предсједништву од стране два бошњачка члана Предсједништва, све политичке странке у Републици Српској, показати одговорност и минимални ниво патриотизма и заштитити круцијални заштитни механизам Републике Српске у начину одлучивања на нивоу БиХ.

То се јуче није десило, опозиција у Републици Српској сем ДНС-а, својим неучествовањем у гласању, онемогућила је заштиту виталног националног интереса Републике Српске и српског народа и на тај начин подржала прегласавање српског члана Предсједништва од стране друга два члана Предсједништва.

На крају, треба бити потпуно јасан, секундарно је питање које су одлуке у питању, примарно је да није заштићен механизам онемогућавања прегласавања Републике Српске и српског народа.

Није заштићен механизам националног вета, који служи као брана српског народа у БиХ, није заштићен принцип да се у БиХ и њеном Предсједништву не могу доносити одлуке без или мимо воље представника Републике Српске и српског народа.

Опозиција (сем ДНС-а) суштински је, својим јучаршњим поступком, пристала на доношење одлука на нивоу БиХ и њеном Предсједништву без и мимо воље представника Републике Српске, односно српског представника у том предсједништву.

Опозиција је својим јучерашњим поступањем пристала да Бошњаци одлучују о БиХ. Опозиција је пристала да се Срби искључе из одлучивања и да то буде легално и легитимно.

Зато је ово издаја, огромна издаја. Издаја Републике Српске и српског народа.

Опозиција, сем ДНС-а, је издала принцип, издала је заштитни механизам Републике Српске. Због тога, колико год се трудили и покушали бити коректни у јавном простору, нема лакше ријечи која се може употријебити за ово понашање од ријечи издаја. То јесте издаја националних интереса Републике Српске и ту нема никакве дилеме.

Све приче о том како је опозиција била увријеђена понашањем и ријечима српског члана Предсједништва, па због тог није учествовала у гласању су изговор и лицемјерје.

Није се јуче гласало за Додика или против Додика, него за Републику Српску и за принципе равноправности Српске и српског народа у БиХ.

Опозиција, сем ДНС-а  је подржала прегласавање Републике Српске и српског народа у БиХ, и зато нема блаже ријечи за опис тог понашања од издаје.

Урадила је то опозиција са лакоћом, без икакве задршке. Та лакоћа издаје у Републици Српској је забрињавајућа, тај изостанак оштре реакције једног дијела јавности и покушај маргинализације тог чина у појединим медијима, свођењем тог чина издаје на неку "обичну позиционо-опозициону политичку борбу", је показатељ да је и у једном дијелу друштва тај образац понашања прихватљив.

А није прихватљив, није за све оне који схватају колико је важно чувати принцип равноправности и заштитне механизме Републике Српаке и српског народа, који спречавају прегласавање Републике Српске и српског народа у БиХ.

Срећа у свему је да је гласање у Скупштини показало да су, без обзира на унутрашње политичке разлике, патриотске снаге у Скупштини ипак доминантне, можда им је фалио један или два гласа до двотрећинске већине, али однос гласова 54 -28 говори да је Скупштина Републике Српске и даље брана и бедем одбране Републике Српске.