latinica  ћирилица
28/10/2021 |  14:32 ⇒ 20:08 | Аутор: РТРС

Идуће године новац за просторије Кинотеке (ВИДЕО)

Новац за одговарајуће просторије Кинотеке Републике Српске у Палама, биће обезбијеђен наредне године.
Додик и Кустурица на Палама - Фото: СРНА
Додик и Кустурица на ПаламаФото: СРНА

Потврдио је то српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик, који је са режисером Емиром Кустурицом посјетио ову културну установу.

Кинотека је данас богатија за десет Кустуричиних дигитализованих филмова.

Познати српски и свјетски режисер Емир Кустурица поклонио је Кинотеци десет филмова. То је уједно и највећа збирка филмова једног домаћег аутора а њихови дијелови приказани су у сали Културног центра у Палама. За Кустурици филмови представљају дио коријена наше културе за које се морамо борити.

- Ових 10 дигитализованих филмове имају оно практично што је неопходно да се не би заборавила прошлост. На врло грађански начин желим да се захвалим српском члану Предсједништва што се бори за нашу културу и што не да да нам ишчупају коријење из наших руку - истакао је Кустурица.

Кустурица је овом донацијом постао најзаступљенији аутор играних филмова у овој културној установи.Из Кинотеке најављују ретроспективу његових филмова.

- Све то би требало бити на тим новим уређајима који треба да стигну у Кинотеку. На тај начин дајемо допринос нашем идентитету којег гајимо кроз програме и да обрадујемо публику, не само на Палама, него и у другим срединама - навео је директор Кинотеке Републике Српске Сњежан Лаловић. 

За рјешавање смјештаја и обезбјеђивање бољих услова за презентацију свега чиме Кинотека располаже најављена су финансијска средства.

- Ми ћемо већ идуће године обезбједити новац, да се ријеши простор, а до Нове године ћемо набавити неопходне уређаје , који ће омогућити да се презентација овога што кинотека има подигне на већи ниво - истакао је Додик.

Кинотека Републике Српске је републичка установа чија је основна дјелатност прикупљање, чување и стручно обрађивање филмске грађе и пратећег филмског материјала. Баштини све оно што је стварало филмско предузеће “Срна филм” , од оснивања 1992. године.