latinica  ћирилица
03/11/2021 |  15:49 ⇒ 17:57 | Аутор: РТРС

У Херцеговини за годину дана троје дјеце обољело од дијабетеса (ВИДЕО)

Новембар је у знаку борбе против дијабетеса - болести модерног доба.

За разлику од претходних деценија, када су овој болести биле склоне углавном одрасле особе, посљедњих година све је више дјеце и млађе популације која оболијева од шећерне болести.

Предсједница Удружења дијабетичара Требиње Нада Биједић рекла је да је на подручју Херцеговине троје дјеце старости од 11 до 13 година ове године обољело од дијебетеса.

- Неко ће можда рећи да то није много, али то је на овако малом подручју алармантно - истакла је Биједићева.

Лоше животне навике, гојазност, стрес и генетски фактори кључни су у развоју ове хроничне болести модерног доба. Уколико лијечење не почне на вријеме, као и свако друго обољење, дијабетес може да изазове низ компликација.

- То су кардиоваскуларне болести, инфаркт миокард, мождани удар, ампутација екстремитета, затајење бубрега и потреба за дијализом, губитак вида - навела је Биједићева.

Драган Самарџић из Берковића шећерну болест добио је као осмогодишњак. Дијабетичар је 47 година и исто толико на инсулинској терапији, што је јединствен случај на нашим просторима. Иако је због дијабетеса изгубио лијеву ногу и око, са ортопедским помагалима и упорношћу Драган успијева без проблема да се носи са свим обавезама, па чак и да вози мотор.

- Морате увијек гледати позитивну страну, бити у контакту с народом, јер човјек никад не зна кад изађе на улицу кога ће срести и нико не зна увече кад легне да ли ће осванути. Може ме ухватити хипогликемија па да завршим у болници - каже Самараџић.

Промјенама животних навика, исхране, повећањем физичке активности, смањењем тјелесне масе, смањује се и ризик да се активира спољни окидач који води ка дијабетесу. Управо са циљем скретања пажње на значај физичке активности код превенције и лијечења ове болести у Требињу је десети пут одржан "Крос против дијабетеса".