latinica  ћирилица
11/11/2021 |  19:27 ⇒ 22:43 | Аутор: sputniknews.com

Захарова: Још један антидејтонски потез западних сила у БиХ (ФОТО)

Саопштење Управног одбора Савјета за имплементацију мировног споразума за БиХ о "високом представнику" у супротности је са Дејтонским споразумом, саопштила је портпаролка Министарства иностраних послова Русије Марија Захарова.

- Огорчени смо још једним антидејтонским испадом чланова Управног одбора Савјета за имплементацију мировног споразума за БиХ у Сарајеву. Саопштење које су објавили 10. новембра у знак подршке такозваног "високог представника" за БиХ представља флагрантно кршење праксе усаглашавања овакве врсте докумената у Управном одбору, чија је пуноправна чланица и Русија - наводи се у коментару.

Захарова је указала да партнери нису хтјели да обавијесте Русију да се припрема још једно саопштење одбора, "самовољно додавши у фусноти да га Русија не подржава".

- Не улазећи превише у коментарисање садржаја нелегитимног саопштења, морамо констатовати да политика чланова Управног одбора има за циљ ерозију консолидованих напора међународне заједнице за реализацију Дејтонског споразума у БиХ. Убијеђени смо да то не може допринијети заједничким циљевима: јачању безбједности, мира, стабилности у БиХ и на Балкану, као и да ће довести до стварања нових подјела - нагласила је она.

Званична представница је истакла да "одговорност за ову авантуру лежи на онима који то раде".

- Позивамо партнере да се врате консензусном и конструктивном начину функционисања Управног одбора за БиХ - закључено је у коментару.