latinica  ћирилица
13/11/2021 |  18:14 ⇒ 14/11/2021 | 09:52 | Аутор: РТРС

Декларацијом о уставним принципима до враћања надлежности Српској (ВИДЕО)

Декларација о уставним принципима и четири информације - то је садржај Дневног реда посебне сједнице Народне скупштине о враћању пренесених надлежности Републици Српској.
Народна скупштина Републике Српске - Фото: РТРС
Народна скупштина Републике СрпскеФото: РТРС

Објелодањени су приједлози закључака којима ће сви акти које је икада наметнуо високи представник, бити проглашени неуставним.

Више од 140 закона биће поништено, а Влада ће добити задужење и рок да Парламенту упути приједлоге закона и прописа, који ће омогућити несметано функционисање Српске.

За власт и опозицију ово је једно од кључних питања о којем ипак не постоји консензус два блока, па је питање да ли је могућ до одржавања сједнице?

Датум још није познат, али дневни ред и материјали јесу. На посебној сједници Народне скупштине о враћању пренесених надлежности посланици ће прво о "Информацији о преносу надлежности са Републике Српске на ниво БиХ".

Ту стоји да је пренос надлежности у бројним областима вршен од 1997. године, ван уставне процедуре, и да је само високи представник наметнуо око 260 одлука којима је доносио, мијењао или допуњавао законе и Устав.

У прилогу је побројано 128 закона и 114 других аката, који су довели до преноса надлежности, а предложен је и текст закључака: "Народна скупштина Републике Српске задужује Владу Републике Српске да у року до шест мјесеци упути на разматрање и усвајање у Народну скупштину Републике Српске законе и друге прописе који ће омогућити несметано функционисање Републике Српске."

Сличан рок Влади се даје и кроз друге тачке које ће бити разматране, информације о правосудним институцијама и преносу надлежности у областима индиректног опорезивања, одбране и безбједности.

Буду ли усвојене, Влада ће, између осталог, повући сагласност на Споразум о преношењу одређених одговорности ентитета кроз успостављање Високог судског и тужилачког савјета БиХ, дату 2004.

Шест мјесеци биће рок у којем ће Влада имати обавезу да упути на разматрање и усвајање законе из области одбране, чиме би престала примјена Закона о одбрани БиХ, Служби у Оружаним снагама, и закона о ОБА и СИПА.

Биће повучена и сагласност на Споразум о надлежностима у области индиректног опорезивања. Посланици ће расправу на посебној сједници завршити претресом Декларације о уставним принципима у којој, између осталог стоји: "Народна скупштина задужује Владу Републике Српске да, у координацији са предсједником Републике Српске, припреми текст Устава Републике Српске којим ће се потврдити све надлежности Републике Српске, изузимајући надлежности које по Уставу БиХ припадају БиХ. Новим Уставом Републике Српске, између осталог, Бањалука ће бити одређена као главни град Републике Српске, а Пале као престоница Републике Српске."

У декларацији се прецизира да су акти које је наметнуо ОХР неуставни, да је према Уставу, Парламентарна скупштине БиХ одговорна за доношење закона, спровођење одлука Предсједништва, али не и за усвајање наметнутих закона високог представника.

Иза предложених информација стали су предсједник Републике, премијер и српски члан Предсједништва са посланичким клубовима странака владајуће већине. О документима, бар за сада, не постоји сагласност са опозицијом.

- Нама се јављају људи из опозиције који држе до патриотизма, а не до издаје коју промовише СДС и ПДП и њихова руководства, и ја вјерујем да су они исто тако спремни да у неком дијелу подрже те активности. Овдје се ради о Републици Српској - истакао је Милорад Додик, предсједник СНСД

Да о овој теми постоји огромна подијељеност између два блока видљиво је и по изјавама из опозиције.

За СДС Милорад Додик води опасну политику, а на једном од кључних националних питања настоји да добије подршку на предстојећим изборима, каже након Главног одбора странке Мирко Шаровић, који је најавио учешће СДС-а у раду посебне сједнице.

Каже, СДС јесте за враћање Српској одузетих надлежности, али уз консензус свих.

- Ја сам за то, за легитимитет, али и поштовање правила. Ниједан случај није потпуно исти. Уколико будемо тако размишљали онда треба да сједнемо и у оквиру Републике Српске договоримо како да то урадимо - наводи Шаровић.

Због важности теме, Шаровић је, каже у одговору на новинарско питање, спреман и на састанак са Додиком уочи сједнице, на којој је најавио да ће говорити о свом виђењу питања које сматра општенародним и да ће разобличити политику СНСД-а који је, каже, полако одустао од најављене намјере.

На то је реаговао портпарол СНСД-а ријечима да они који неће подржати јачање Српске нетачно оптужују.

- Видим да исто тако кажу да ће они некога да разобличе. Међутим, заборавили су да су они већ у потпуности разобличени тиме што је амерички дипломата јавно признао да су они послије његовог позива напустили сједницу Народне скупштине и тиме омогућили Сарајеву и Бошњацима да прегласају Србе и Републику Српску - истакао је Радован Ковачевић, портпарол СНСД.

Посебна сједница Народне скупштине, како стоји на сајту парламента, биће одржана након редовне која је планирана за 24. новембар.

О термину ће се накнадно изјаснити Колегијум.

Повезане вијести:

Декларација - припремити нови Устав, Бањалука главни град