latinica  ћирилица
19/11/2021 |  21:47 ⇒ 22:02 | Аутор: РТРС

Љекари апелују: Не узимајте антибиотике "на своју руку" (ВИДЕО)

Микробилошка отпорност на антибиотике представља озбиљну пријетњу човјечанству.

Због тога најозбиљније упозорење свима да антибиотике не користе "на своју руку". Без љекарске одлуке и мјере нема успјешног лијечења бактеријских инфекција, истакнуто је у Фочи на скупу поводом Свјетске седмице свјесности о рационалном коришћењу антибиотика.

Посљедњих година бактерије у човјеку све су отпорније на дејство антибиотика. Из Свјетске здравствене организације алармирали су јавност и проблем ставили на листу глобалних ризика. Истраживања су указала да један од узрока непрописно узимање антибитика.

Често пацијенти антибиотике без надзора љекара узимају за лијечење вирусних инфекција, прехладе и грипа. Познато је да се овај лијек користи само у лијечењу бактеријских инфекција.

- Поред резистенције која влада у хуманој популацији, имамо велики проблем са употребом антибиотика у ветерини и пољопривреди, гдје ми уносећи месо и млијеко уносимо високу стопу резистенције - појашњава докторка Драгана Соколовић, шефица Катедре за фармакологију Медицинског факултета Фоча.

Од избијања пандемије вируса корона, када је смањен број пацијената у домовима здравља, примјетно је да је порастао број коришћења антибиотика. Утврђена је злоупотреба лијека, пошто љекари нису издавали рецепте.

- Ми се заиста боримо за неке антибиотике, попут хемомицина, јер ћемо их врло брзо изгубити у одређеним инфекцијама гдје смо их рационално користили - наводи Дејан Бокоњић, декан Медицинског факултета Фоча.

Враћање употребе антибиотика у законске оквире у досадашњој пракси није имало помака. Медицински факултет Фоча ускоро ће спровести истраживање о коришћењу антибиотика у Српској уз подршку будућих љекара.

- Хоћемо да направимо искорак и изађемо изван оквира, те да с нашим студентима шесте године, који ступају у праксу, спроведемо то истраживање - каже Драгана Дракул, доцент на овом факултету.

Предавању о антимикробној резистенцији осим студената и наставника, присуствовали су и љекари Универзитетске болнице Фоча.