latinica  ћирилица
20/11/2021 |  16:28 ⇒ 20:15 | Аутор: РТС

Колеге и пријатељи опраштају се од Мериме Његомир (ВИДЕО)

Многобројне колеге, пријатељи и поштоваоци опраштају се од познате пјевачице народне музике Мериме Његомир која је данас преминула у 69. години послије краће и тешке болести.
Мерима Његомир (Фото: Youtube printscreen/Jutarnji Program TV HAPPY) -
Мерима Његомир (Фото: Youtube printscreen/Jutarnji Program TV HAPPY)

Мерима Његомир преминула је у 69. години од карцинома панкреаса. У народној музици оставила је неизбрисив печат, који ће трајати.

Предсједник Републике Србије Александар Вучић упутио је телеграм саучешћа породици Мериме Његомир, у којем се каже:

- Са великом тугом сам примио вијест о смрти Мериме Његомир, умјетнице раскошног гласа и талента, коју су вољеле многе генерације поштовалаца и љубитеља музике у земљи и у иностранству. Мерима је за собом оставила богат легат, чувајући богатство наше изворне музике, коју је промовисала наступима у неким од најчувенијих концертних дворана у Европи и свијету. Умјела је да удахне живот и готово заборављеном музичком благу, пјевајући на многим језицима, чиме је стекла поштовање и наклоност бројне иностране публике. Памтићемо је по несвакидашњем таленту, али и по скромности, по особинама врхунског извођача којима се издвојила у сам врх музичке умјетности. Изражавам најдубље саучешће породици, пријатељима, колегама и поштоваоцима наше Мериме. Нека почива у миру - наведено је у телеграму Вучића.

Како је истакао Предраг Пеца Поповић, Мерима Његомир је својим гласом афирмисала српску културу.

- Отишла је изузетна умјетница која спада у најзначајније интерпретаторе народне музике у Југославији и Србији и која је афирмисала нашу богату културну баштину - рекао је хроничар поп културе, Предраг Пеца Поповић.

Поповић је нагласио да је Његомир поштовала музику коју интерпретира.

- Од када је ушла у музику имала је племенити однос према сопственом таленту и богатој културној баштини коју је тим гласом представљала. Њен глас је претворио неке пјесме настале у другој половини 20. веијка у традиционале који ће остати бесмртни... - истакао је Поповић.

Према његовим речима, Његомирова је своје место пронашла међу најзначајнијим интерпретаторима народне музике у Југославији које критика често назива ведетама "српског сола".

- Његомир је својим гласом и односом према музици стала у ред са Предрагом Цунетом Гојковићем, Василијом Радојчић, Предрагом Живковићем Тозовцем, Томом Здравковићем...То су интерпретатори који су оживљавали најљепше у нашој народној музици и били обожавани од народа и стручне јавности. Мерима Његомир спада у сам врх наше народне музике - закључио је Предраг Пеца Поповић.

Од Мериме Његомир опростиле су се бројне колеге и колегинице, Лепа Лукић, Вера Матовић, Ана Бекута, Снежана Ђуришић, као пјевач Никола Роквић.

Никола је објавио Меримину слику на Инстаграму, и испод ње написао дирљиве ријечи: Драга моја Мерима, нека те Господ пригрли у свом наручју! Нека ти је вечна слава.

 

      View this post on Instagram

A post shared by Ana Bekuta (@anabekuta1)

Лепа Лукић нагласила је да ће Мериму Његомир сви памтити по изузетном гласу и бесмртним пјесмама.

- Мерима је била добар човјек и изузетан умјетник. Много ми је тешко што је тако брзо отишла... Болест је била јача од њеног оптимизма и снаге којом је ишла кроз живот и каријеру - истакла је Лепа Лукић.

Како истиче, нема сумње да је Његомир представљала најбоље од наше музичке културне баштине.

- Њен глас је дотакао многа срца и публика је то умјела да цијени. Пјевала је елегантно, њене песме су биле изузетно емотивне...Мериме и њене пјесме се селе у легенду - рекла је Лепа Лукић.

 

      View this post on Instagram

A post shared by Snezana.Djurisic (@snezana.djurisic_)

Предсједник Скупштине Србије Ивица Дачић упутио је саучешће породици, пријатељима и поштоваоцима Мериме Његомир.

- Са великом тугом сам примио вијест да је отишла Мерима Његомир, наша прослављена умејтница, једна од највећих које смо икад имали. Иза наше Мериме коју су обожавале генерације остао је ненадокнадив губитак и мјесто на врху наше народне и традиционалне музике. Мерима је сачувала од заборава бисере наше старе музике, памтићемо је као великог чувара наше баштине, а њен глас ће остати заувијек као њен највећи споменик - навео је Дачић, саопштено је из Кабинета предсједника парламента.