latinica  ћирилица
23/11/2021 |  08:50 ⇒ 11:33 | Аутор: РТРС

Заев: Међу страдалима и држављанин Србије; Амбасада без званичне потврде (ФОТО/ВИДЕО)

Најмање 46 особа, већином туриста из Сјеверне Македоније, погинуло је пошто се запалио аутобус на ауто-путу у западној Бугарској, саопштили су званичници. Међу жртвама су и дјеца, а седморо преживјелих је пребачено у болницу због опекотина.
Македонски аутобус изгорио у Бугарској (Фото: БТА) -
Македонски аутобус изгорио у Бугарској (Фото: БТА)

Премијер Сјеверне Македоније Зоран Заев изјавио је да је међу путницима једна особа из Србије и један држављанин Белгије, наводи се у листи путника.

- У контакту сам са премијером /Бугарске/ Стефаном Јаневом... Највећи број жртава су грађани Сјеверне Македније, али има и држављана Србије - рекао је Заев, преноси МИА.

С друге стране, амбасадор Србије у бугарској Жељко Јовић рекао је да Амбасада нема никаквих званичних потврда да је међу жртвама било држављана Србије.

Македонски аутобус изгорио у Бугарској (Фото: БТА)

- Нема никаквих званичних потврда да је у том аутобусу било српских држављана. Сви наши контакти са званичним бугарским институцијама до сада показују да нико нема ниједну званичну информацију и потврду да је било српских држављна - рекао је Јовић за ТВ Прва.

Он је истакао да не треба узнемиравати јавност Србије док се све не провјери, јер је трагедија изузетно тешка.

Заев је рекао да је имао прилике да разговара с једним од преживјелих који му је рекао да се чула страшна експлозија.

- Успјели су да сломе један прозор и спасу неколико људи. Нажалост, други нису успјели. Ради се о страшној трагедији јер највећи број страдалих су млади људи: 12 дјеце млађе од 18 година, а други су од 20-30 година" - рекао је Заев.

МИА преноси да је аутобус припадао агенцији Беса транс и да прије превозио путнике са екскурзије у Истанбулу.

Као могуће узроке несреће аутобуса директор бугарске полиције Борислав Сарафов навео је "грешку возача или за сада неутрвђену техничку неисправност" возила.

Бугарских министар унутрашњих послова Бојко Рашков је рекао да је заштитна ограда аутопута пробијена и да је пожар у аутобусу можда избио као посљедица варничења у контакту возила са оградом, пренијели су локални медији.

Најмање 46 људи је погинуло међу њима 12 малољетних лица, од којих су двојица били браћа близанци.

Несрећу је преживјело седморо путника који су збринути у болници у Софији и сада се налазе у стабилном стању, изјавио је један званичник службе хитне помоћи.

Аутобус, који се враћао из Истанбула, синоћ око 9 сати прешао је границу на прелазу Капетан Андрејево, а бугарски медији су пренијели да се несрећа догодила јутрос око 3 сата на аутопуту Софија-Благојевград, код мјеста Боснек, на 31. километру од Софије.