latinica  ћирилица
23/11/2021 |  10:27 ⇒ 11:33 | Аутор: СРНА

Обавеза праћења пријевремених избора за градоначелника Приједора

Регулаторна агенција за комуникације подсјећа на обавезу поштовања Изборног закона БиХ и Правилника о медијском представљању политичких субјеката у периоду од расписивања до одржавања пријевремених избора за градоначелника Приједора 12. децембра.
Избори (Фото: Илустрација) - Фото: РТРС
Избори (Фото: Илустрација)Фото: РТРС

Обавеза покривања изборних активности током тих избора односи се на све пружаоце медијских услуга који својим сигналом покривају подручје града Приједора, саопштено је данас из РАК-а.

Званични почетак изборне кампање за изборе у Приједору почиње 27. новембра и траје 15 дана.

У складу с тим, непосредно обраћање политичких субјеката, као и емитовање плаћеног политичког оглашавања почиње 27. новембра.

Пружаоци медијских услуга који својим сигналом покривају подручје града Приједора обавезни су да доставе РАК-у распоред планираних изборних програма, као и важеће цјеновнике маркетиншких услуга најкасније седам дана прије почетка изборне кампање.

У саопштењу се наводи да изборна тишина почиње 24 часа прије отварања бирачких мјеста, односно 11. децембра у 7.00 часова и траје до затварања бирачких мјеста, а забрана објаве резултата испитивања јавног мњења на снази је од 10. децембра у 7.00 часова до затварања бирачких мјеста.

Правилник о медијском представљању политичких субјеката у периоду од дана расписивања до дана одржавања избора, као и Изборни закон БиХ, доступни су на веб страници Агенције www.рак.ба, а листа овјерених политичких субјеката за изборе доступна је путем веб странице Централне изборне комисије БиХ www.избори.ба.

РАК позива телевизијске станице да изборне програме у највећој могућој мјери учине приступачним лицима са оштећењем слуха, као и слијепим и слабовидним лицима.

У програмима попут изборних хроника и политичких дебата, те непосредном обраћању политичких субјеката, препоручује се да обезбиједе тумачење на знаковни језик или титловање.