latinica  ћирилица
23/11/2021 |  14:40 ⇒ 16:28 | Аутор: РТРС

Министарство финансија: Обмане нетачним подацима пред сједницу НСРС

Министарство финансија Републике Српске демантује тврдње народног посланика Јелене Тривић која настоји узнемирити грађане Републике Српске уочи засједања Народне скупштине Републике Српске нетачним информацијама позивајући се на извјештаје о стању дуга и поредећи дуг Републике Српске са дугом Федерације БиХ, наводи се у деманту овог министарства.
Министарство финансија (фото: Илустрација) - Фото: РТРС
Министарство финансија (фото: Илустрација)Фото: РТРС

- Обзиром на различите уставне надлежности ентитета, министарства финансија Републике Српске и ФБиХ евидентирају дуг на различит начин, јер се већи дио надлежности, односно финансирања јавних функција врши са нивоа кантона унутар ФБиХ, односно у Републици Српској из буџета Српске. Самим тим, кантони и треба да евидентирају дуг настао по том основу, али се тај дуг не види у кварталним извјештајима о дугу ФБиХ, кога објављује Министарство финансија ФБиХ - истичеу у саопштењу.

Подсјећају грађане да се министарства унутрашњих послова, образовање, здравствена заштита и бројне друге функције финансирају са кантоналног нивоа у ФБиХ, те се како истичу, може закључити да подаци које је упоређивала уважена народна посланица, нису упоредиви.

- Република Српска је била највише задужена 2005. године када је садашња опозиција била на власти. Тада је укупан дуг био 58,71 одсто БДП, а тада није било велике свјетске економске кризе, нити поплава, нити пандемије. Са стањем 31. септембра 2021. године укупан дуг Републике Српске у односу на БДП је 53,10 одсто. Подсјећања ради, Мастрихтским уговором је одређена горња граница дуга на нивоу 60 одсто БДП-а, што су посљедњих година увелико превазишле бројне чланице Европске уније - истичу у саопштењу.

Такође, наводе, јавни дуг је 2005. године био 54,61 одсто, а према посљедњим подацима јавни дуг Републике Српске је 43,80 одсто БДП-а, што значи како тврде, да је јавни дуг сада нижи него у вријеме док је Партија демократског прогреса била у власти.

- У складу са међународно признатим критеријумима за ниво задужености одређене земље, Република Српска се убраја у ред умјерено задужених земаља, а приликом доношења одлука о задуживању води се искључиво интересима грађана и привреде  Српске - кажу у Министарству финансија.