latinica  ћирилица
24/11/2021 |  10:16 ⇒ 11:32 | Аутор: СРНА

Радмановић: Ван памети тражити да се руски амбасадор прогласи непожељним

Ван памети је тражити да се амбасадор Русије у БиХ Игор Калабухов прогласи персоном нон грата, јер би по тој логици могли да се организују бројни протести пред неким другим амбасадама које су се врло директно мијешале у односе у БиХ, рекао је Срни замјеник предсједавајућег Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ Небојша Радмановић.
Небојша Радмановић - Фото: РТРС
Небојша РадмановићФото: РТРС

Коментаришући протесте пред Амбасадом Русије у БиХ и захтјеве посланика СДА Шемсудина Мехмедовића да се амбасадор Калабухов треба прогласити особом нон грата, Радмановић је рекао да увијек постоје људи који су на неким истакнутим позицијама и не разумију суштину политике, а да поготово не разумију дипломатске односе.

- Такав захтјев може отворити неке процесе да онда свако организује неке протесте сваке седмице неке демонстрације пред неком другом амбасадом - нагласио је Радмановић.

Он је додао да такав приступ онда показује БиХ у неком још горем свјетлу него што заиста она јесте

- Из таквих кругова долазе они који траже да се особом нон грата прогласи неки од амбасадора - напоменуо је Радмановић.

Радмановић је навео да из самог врха свјетских земаља има разлога да бројним амбасадорима поручи да се не мијешају у унутрашње ствари БиХ и да се то прећути.

- Када бисмо анализирали разлоге имали бисмо ситуацију да велики број амбасадора дође на дневни ред и да их прогласимо персоном нон грата, по тој логици Мехмедовићевој много прије него што би дошли да разговарамо о руском амбасадру који само показује пријатељске осносе према БиХ у цјелини, а не само према српском народу - закључио је Радмановић.

Неформална група грађана организује прес конференцију под називом "Не руској политици у БиХ" данас у 11.00 часова испред Амбасаде Русије у Сарајеву.

Мехмедовић је недавно позвао на велике протесте пред руском Амбасадом и затражио да се руски амбасадор прогласи персоном нон грата.