latinica  ћирилица
24/11/2021 |  11:46 ⇒ 12:19 | Аутор: РТРС

Рудари у ФБиХ други дан на улици

У Сарајеву се и данас одржавају протести рудара.

Више од 500 рудара ноћ је провело испред зграде Владе Федерације у Сарајеву, гдје су претходног дана протестовали незадовољни својим положајем.

Очекује се разговор синдиката и власти с циљем проналажења заједничких рјешења.

Оно што рудари траже је стављање ван снаге правилника о раду и радном учинку у Руднику угља Крека, оставка директора Електропривреде БиХ и директора рудника угља који су у саставу ових предузећа, увезивање радног стажа радницима, утврђивање минималне плате од 1.000 КМ и друго.

- Ми сматрамо да су наши захтјеви реални, објективни, скромни и никакав проблем неће имати са нама нити са испоруком угља, када све те захтјеве испуне - рекао је Синан Хусић, предсједник Синдиката радника рудника у ФБиХ.

Представници Синдиката радника рудника одбили су синоћ на поноћном састанку у федералној Влади да присуствују састанку који је сазвао премијер Фадил Новалић. Рудари поручују: Нема компромиса!

- Имамо ми и те како рјешење у наредним данима и од данас Електропривреди и Влади треба угаљ, а ми га имамо па ћемо видјети под каквим условима ће бити у могућности наставити са испоруком угља из рудника према Електропривреди - рекао је Хусић.

Око 7.000 рудара из свих седам рудника у Федерацији обуставило је производњу. Изричити су да до ипуњења захтјева не прекидају протесте. Од осам захтјеваних тачака, Влади Федерације четири су прихватљиве.

- Ово ми нисмо бирали, на ово смо натјерани јер нам је чаша пуна, а ово што се дешава задњих дана око нас је само кап која је прелила чашу - поручио је Амер Салетовић, радник из рудника Крека

Након што су јуче демонстрирали цијели дан испред Владе, рудари су ноћ провели на хладном асфалту с надом да ће се данас промијенити ствари у њихову користу. Захваљују грађанима Сарајева на подршци јер су им доносили деке, храну и топле напитке.