latinica  ћирилица
24/11/2021 |  12:39 ⇒ 15:37 | Аутор: СРНА

Додик: Ускоро ван снаге Ешдаунов закон о забрани располагања имовином (ВИДЕО)

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик поручио је да БиХ нема шта да одлучује о имовини ентитета и најавио стављање ван снаге закона Педија Ешдауона о забрани располагања имовином и њено увођење као имовине Републике Српске.
Милорад Додик (фото: Вечерње новости; С. Мишљеновић) -
Милорад Додик (фото: Вечерње новости; С. Мишљеновић)

- Ми ћемо десетог донијети одлуку да ставимо ван снаге Ешдаунов закон о забрани располагања имовином и ставићемо обавезу да се та имовина ефектно уведе као имовина Републике Српске - рекао је Додик у Сарајеву.

Он је додао да то право признаје и другом ентитету, као и да не прихвата да се руши Устав БиХ и да се то ставља на ниво БиХ.

- Сада сам предложио да два ентитета и Брчко дистрикт направе споразум и потврде сагласност да имовина која се налази на простору једног ентитета припада том ентитету, оном другом друго, дистрикт припада Брчко дистрикту и ето, то је рјешење - додао је Додик.

Он је поновио да право на имовину припада ентитетима, те да је Уставни суд БиХ оскрнавио Устав узимајући право да одлучи о томе шта је мериторно, то је апсолутно неприхватљиво.

Указао је да је та прича о имовини дио једне стратегије, централизације у БиХ, унитаризације.

- Парламентарна скупштина БиХ се не зове случајно тако, то није класичан парламент и не може он одлучивати о томе. БиХ нема право на имовину - рекао је Додик, те поновио и да ОХР и високи представник не постоје.