latinica  ћирилица
24/11/2021 |  13:02 ⇒ 16:20 | Аутор: СРНА

Вишковић: Дирекција за инвестиције сервис за будуће улагаче

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић изјавио је да је циљ Републичке дирекције за инвестиције да буде сервис улагачима, да омогући будућим инвеститорима да имају једну адресу на којој ће рјешавати све потребно за реализацију те инвестиције.
Радован Вишковић - Фото: РТРС
Радован ВишковићФото: РТРС

- Ово није никаква дирекција која ће имати новац и инвестирати га, која ће нешто дијелити. Одређен број инвестититора, који би желио инвестирати у Српску, у највећем броју случајева одустане од улагања због бирократских баријера. То желимо да промијенимо - рекао је Вишковић у Народној скупштини.

Према његовим ријечима, идеја је да у дирекцији ради десетак људи различлитих профила, који би требало да буду најбољи у својим ресорнима.

- Када се појави инвеститор, он неће морати да иде даље од те установе, него ће она у његово име да рјешава сва питања код РУГИПП-а, локалне заједнице, Превобранилаштва и остало - појаснио је Вишковић.

Премијер Српске је навео да тренутно многе озбиљне компаније, које су свој бизнис заснивале широм свијета, трагају за новим дестинацијама и на овом простору.

- Ако пропустимо ову прилику, нисам сигуран да ће нам се та прилика поновити. То је разлог за оснивање ове дирекције - напоменуо је Вишковић.

Вишковић је рекао да је само један разлог због чега се ишло у допуну Закона о републичкој управи по хитном поступку, а то је да дирекција што прије почне са радом.

- У припреми је буџет за 2022. годину и циљ је био да ту буде и дирекција, како би могла почети са радом почетком сљедеће године - рекао је Вишковић.

Вишковић је нагласио да до краја седмице има разговор са два, три озбиљна инвеститора, који желе да улажу у Српску, али и да добију гаранције Владе за бенефите на које могу да рачунају.

- Влада је договорила принцип да ти бенефити зависе од величине инвестиције, броја запослених и бранше. Не мислимо давати посебне погодности у нископрофитабилним гранама, са ниским примањима. Фокус треба да буде на оним привредним субјектима и радним мјестима која ће побољашати просјечну плату и стандард нашим грађана - нагласио је Вишковић.